Oświadczenie w sprawie publikacji „GPC”

21/08/2012

W związku z publikacją w „Gazecie Polskiej Codziennie” artykułu „Powstało polskie WikiLeaks” autorstwa Pana Przemysława Harczuka oświadczamy, co następuje:

W związku z publikacją w "Gazecie Polskiej Codziennie" artykułu "Powstało polskie WikiLeaks" autorstwa Pana Przemysława Harczuka oświadczamy, co następuje:

1. Nie jest prawdą, jakoby portal PolandLeaks był w jakikolwiek sposób powiązany z WikiLeaks, więc używanie wobec "PolandLeaks" określenia "Polskie WikiLeaks" uważamy za skrajne nadużycie i nierzetelność. Naszym zdaniem, równie dobrze można byłoby "Gazetę Polską Codziennie’ nazwać odpowiednikiem "Gazety Wyborczej" tylko dlatego, że oba pisma mają w tytule słowo "Gazeta".

2.Nie jest prawdą jakoby nikt nie potwierdził istnienia w Polsce tajnych więzień CIA. W rzeczywistości bowiem istnienie tajnych więzień CIA zostało potwierdzone w trakcie śledztwa Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie (Ap. V Ds 37/09). Ponadto, w związku z funkcjonowaniem w Polsce tajnych więzień CIA Prokuratura Apelacyjna w Krakowie postawiła w tym roku zarzut byłemu szefowi Agencji Wywiadu Zbigniewowi Siemiątkowskiemu (Ap V Ds 1/12).

3. Przypisywanie nam "lewicowości" tylko dlatego, że zdaniem Konstantego Miodowicza lewicowy był portal WikiLeaks uważamy za nadużycie i nierzetelność.

4. Redakcja PolandLeaks uważa, iż faktycznym celem publikacji Pana Przemysława Harczuka była próba podważenia wiarygodności portalu, który w jego oczach może stanowić konkurencję dla "Gazety Polskiej Codziennie". Wyrażamy z tego powodu ubolewanie, gdyż właśnie "Gazetę Polską" i "Gazetę Polską Codziennie" – jako pisma konsekwentnie ujawniające afery polityczne i gospodarcze – uważaliśmy za przyszłych sojuszników w walce o prawdę i społeczeństwo obywatelskie.

5. Autor artykułu – Pan Przemysław Harczuk – nie skontaktował się z PolandLeaks, aby uzyskać nasze stanowisko w sprawie swoich informacji, a mógł to uczynić, gdyż nasz adres e-mail jest dostępny na stronie, a na pocztę zawsze odpowiadamy najwyżej w ciągu kilku godzin. Podanie przez Pana Przemysława Harczuka nieprawdziwych informacji na temat PolandLeaks bez wystąpienia do nas o zajęcie stanowiska uważamy za dziennikarski paszkwil, o czym poinformujemy Radę Etyki Mediów.

Zespół PolandLeaks

PolandLeaks