WIEDZA
Like

Dodatki E433 i E566 przyczyną otyłości i cukrzycy

18/02/2016
325 Wyświetlenia
0 Komentarze
50 seconde czytania
Dodatki E433 i E566 przyczyną otyłości i cukrzycy

Brytyjscy uczeni opublikowali wyniki badań, dotyczące dodatków do żywności E433 i E566. Badacze uważają, że są one przyczyną otyłości i cukrzycy. E433 i E566 są aplikowane do żywności przez producentów, aby zapobiegać oddzielaniu wody od mieszaniny produktu.

0


Naukowcy wielokrotnie przeprowadzali badania, aby poznać wpływ tych dodatków na żywy organizm. Na przykład udowodniono, że serwowanie tych środków konserwujących gryzoniom, wywoływał u nich stan zapalny jelit.

W innym doświadczeniu, eksperci symulowali warunki jelitowe w probówkach. Wpływ E433 (polisorbat 80) i E566 (karboksymetyloceluloza) na mikroflorę był ujemny. Ogólnie rzecz biorąc, efektem eksperymentu było wywołanie procesów, które prowadzą do rozwoju otyłości i cukrzycy. Brytyjczycy planują przeprowadzić swoje eksperymenty na wolontariuszach, aby potwierdzić wyniki swoich badań.

Autorstwo: tallinn
Na podstawie: newscientist.com
Źródło: ZmianyNaZiemi.pl

Inne zapisy autora:

0

Avatar
Wiadomości Zdrowie za Zdrowie

586 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

 
Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
334816