W obniżaniu poziomu cukru we krwi możemy się wspomagać preparatami dostępnymi bez recepty.
Aby zadziałały trzeba je stosować regularnie przez około pół roku, przestrzegając diety cukrzycowej i zażywać więcej ruchu. Nazwy produktów są różne ale warto zwrócić uwagę co jest substancją czynną.
*wyciąg z morwy białej (morus alba) – ogranicza wchłanianie cukru i skrobi pochodzących z pokarmów dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi.
*błonnik rozpuszczalny – obok funkcji skutecznego wypełniacza żołądka pełni też rolę strażnika poziomu glukozy. Błonnik ogranicza wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego i w ten sposób ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.
*chrom – sprzymierzeniec diabetyków. U osób z cukrzycą zaburzona jest gospodarka chromu. Organizm zbyt szybko wydala go z moczem. Gdy brakuje chromu spada stężenie glukozy (insuliny) i cholesterolu.
*wyciąg z fasoli – czyli tzw. fasolamina jest związkiem o potwierdzonych właściwościach hamowania trawienia skrobii znajduje się w takich produktach spożywczych jak np. ziemniaki, pieczywo, makaron, naleśniki. Wyciąg ze sproszkowanych nasion fasoli działa jak neutralizator skrobi, blokuje działanie enzymu alfa-amylazy, która uczestniczy w metabolizmie węglowodanów.
*L-karnityna – także wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wykazuje też zdolność do obniżenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Szczególnie korzystnie wpływa na układ krążenia , który w cukrzycy jest znacznie osłabiony. L-karnityna usprawnia także krążenie obwodowe.