Bez kategorii
Like

Substancje obniżające poziom cukru we krwi

27/09/2011
894 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

W obniżaniu poziomu cukru we krwi możemy się wspomagać preparatami dostępnymi bez recepty.

0


 Aby zadziałały trzeba je stosować regularnie przez około pół roku, przestrzegając diety cukrzycowej i zażywać więcej ruchu. Nazwy produktów są różne ale warto zwrócić uwagę co jest substancją czynną.

*wyciąg z morwy białej (morus alba) – ogranicza wchłanianie cukru i skrobi pochodzących z pokarmów dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi.

*błonnik rozpuszczalny – obok funkcji skutecznego wypełniacza żołądka pełni też rolę strażnika poziomu glukozy. Błonnik ogranicza wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego i w ten sposób ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi.

*chrom – sprzymierzeniec diabetyków. U osób z cukrzycą zaburzona jest gospodarka chromu. Organizm zbyt szybko wydala go z moczem. Gdy brakuje chromu spada stężenie glukozy (insuliny) i cholesterolu.

*wyciąg z fasoli – czyli tzw. fasolamina jest związkiem o potwierdzonych właściwościach hamowania trawienia skrobii znajduje się w takich produktach spożywczych jak np. ziemniaki, pieczywo, makaron, naleśniki. Wyciąg ze sproszkowanych nasion fasoli działa jak neutralizator skrobi, blokuje działanie enzymu alfa-amylazy, która uczestniczy w metabolizmie węglowodanów.

*L-karnityna – także wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Wykazuje też zdolność do obniżenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Szczególnie korzystnie wpływa na układ krążenia , który w cukrzycy jest znacznie osłabiony. L-karnityna usprawnia także krążenie obwodowe.

0

Lilka

Kobieta Matka Zona

41 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758