Zarówno warzywa, jak i owoce stanowią bogate źródło witamin i składników odżywczych. Dodatkowo większość z nich charakteryzuje się niską kalorycznością. Tym samym stanowią doskonałą przekąskę między posiłkami, nawet dla osób na diecie odchudzającej. Dlaczego? Tego dowiecie się z poniższego artykułu. Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw – możesz spać spokojnie. Jest to naturalny i wręcz wskazany składnik diety odchudzającej. Zawierają sporą ilość składników odżywczych. Podobnie owoce. Lepiej jest wybrać bogatą w dodatki sałatkę, niż miskę frytek. Warzywna surówka to zawsze mile widziany dodatek do obiadu. Są one również składnikiem, z których zrobić można fantastyczne zupy wspomagające odchudzanie. Przy czym ważne – nie wolno ich traktować, jako odpowiedz na głód za każdym razem, bowiem inne składniki diety również są niezbędne. Warzywa i owoce […]
Zarówno warzywa, jak i owoce stanowią bogate źródło witamin i składników odżywczych. Dodatkowo większość z nich charakteryzuje się niską kalorycznością. Tym samym stanowią doskonałą przekąskę między posiłkami, nawet dla osób na diecie odchudzającej. Dlaczego? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.
Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw – możesz spać spokojnie. Jest to naturalny i wręcz wskazany składnik diety odchudzającej. Zawierają sporą ilość składników odżywczych. Podobnie owoce. Lepiej jest wybrać bogatą w dodatki sałatkę, niż miskę frytek. Warzywna surówka to zawsze mile widziany dodatek do obiadu. Są one również składnikiem, z których zrobić można fantastyczne zupy wspomagające odchudzanie.
Przy czym ważne – nie wolno ich traktować, jako odpowiedz na głód za każdym razem, bowiem inne składniki diety również są niezbędne.
Warzywa i owoce mogą wpływać pozytywnie na każdy aspekt zdrowia. Odpowiednie dobranie diety potraw wspomóc profilaktykę i leczenie wielu schorzeń począwszy od nadwagi, a skończywszy na nowotworach.
Co z owocami? One z kolei są bogactwem witamin oraz cukrów prostych. Niektóre z nich są nieco kaloryczne, ale generalnie cukier zawarty w owocach jest zdecydowanie lepiej przyswajalny niż ten zawarty w białym cukrze. Dla zachowania odpowiedniej wagi powinniśmy jeść około 200 do 300 gram owoców dziennie. Są takie owoce, które można jeść bez ograniczeń, a należą do nich między innymi jabłka, gruszki i owoce jagodowe – te ostatnie mają działanie antynowotworowe.
Skomponowanie posiłku z samych warzyw to dokonały sposób na dostarczeniu organizmowi błonnika, który ma ważną role w trawieniu człowieka. Dzięki jego obecności posiłki są sycące i hamują uczucie głodu na dłużej. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie soków i koktajlów warzywno-owocowych. Mogą one stanowić zarówno dodatek do posiłku, jak i pełnowartościowe śniadanie lub kolacje. Uzupełnią dietę o wartości odżywcze i witaminy,
W przypadku skłonności do podjadania także tego typu przekąska może się przydać. Warzywa można pokroić w paseczki i dodać do nich pastę hummus. Taka propozycja sprawdzi się, jako śniadanie, lunch do pracy, podwieczorek lub kolacja.
W diecie natomiast nadal warto uważać na kalorie. Przede wszystkim do podjadania nadają się takie rośliny jak kalafior, kapusta, marchew, pomidory, brokuły oraz szpinak. Rośliny strączkowe mają dużo kalorii, więc zaleca się jeść je rozważnie.