Bez kategorii
Like

„Kuchnia Śląska Magdy Gessler to jakaś kpina”

14/11/2012
352 Wyświetlenia
1 Komentarze
3 minut czytania
no-cover

To, co Pani Gessler proponuje w swojej rzekomo „śląskiej” karcie jest nieporozumieniem – piszę Grzegorz Jędrak, restaurator na bezwyjatku.pl.

0


GRZEGORZ JĘDRAK – Właściciel Szynk Old Fashioned – jedynej takiej restauracji w Katowicach, która serwuje prawdziwie śląską kuchnię. Urodził się i wychował na opolszczyznie w Dobrodzieniu. Zawsze był zafascynowany historią, a jedną z form ponawiania historii jest kuchnia regionu. Szynk nastawiony jest na czystą klasykę kuchni i duszy śląskiej, bez subtelności – czysta prostota i pasja przygotowania. 

Nie wspominając o wystroju, który niczym nie różni się od warszawskiego Fukiera, a przecież miał nawiązywać do śląskiej tradycji, jest mało odkrywczy, choć restauratorka wysila się koronkami i czepcami. Skupię się na jednak na niejasności dań, zaproponowanych przez celebrytkę.

Pierwsza pozycja w karcie pani Gessler to oczywiście najbardziej tradycyjny, śląski obiad czyli „rolada śląska z wędzonką i ogórkiem”. Wszystko by było dobrze, gdyby jeszcze określone było z jaką wędzonką. Jeśli pani Gessler dokładnie opisuje każde ze swoich dań to powinna i uwzględniać dokładnie każdy składnik potrawy, aby klient nie czuł się wprowadzany w błąd. Ja bym się poczuł, bo przecież wiadomo, że najlepsza wędzonka do rolady jest zrobiona z podgardla, jednak czytając tę kartę nie mam takiej pewności. Poza tym, gdzie Pani Gessler zgubiła w nadzieniu rolady cebulę i musztardę – dwa nieodzowne składniki farszu?
Cena rolady też pozostawia wiele do życzenia – tradycyjna rolada śląska z wędzonką i ogórkiem kiszonym to w Kryształowej kwestia 38 złotych, oczywiście bez dodatków jak kluski i kapusta, za które trzeba zapłacić osobno. Jakoś nie widzę górnika, który by się przeszedł na taką roladę.

Drugim „kwiatkiem”, jaki znalazłem w karcie Kryształowej jest modro kapusta, która według pani Gessler powinna brzmieć „z modrą kapustą” a nie, jak poprawnie się mówi „z modro kapustą”. Nic jednak nie przebije klusek śląskich… z okrasą z cebulki! Jak długo żyję, nie słyszałem jeszcze i nie widziałem, żeby gumiklyjzy były przez Ślązaków okraszane cebulą.

Więcej:

http://bezwyjatku.pl/n/kuchnia-slaska-magdy-gessler-to-jakas-kpina

0

Aleksander Pi

"Szef Dzialu Ekonomicznego Nowego Ekranu. Dziennikarz z 10-letnim stazem. Byly z-ca szefa Dzialu Biznes "Wprost"."

1837 publikacje
0 komentarze
 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758