Bez kategorii
Like

Karkówka w sosie cebulowym

27/03/2011
342 Wyświetlenia
0 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Właśnie przygotowałem obiad na jutro. Karkówkę w sosie cebulowym. Według znakomitego, genialnego w swej prostocie, przepisu mojego autorstwa. Przepis tylko dla posiadaczy dużej patelni…

0


SKŁADNIKI:

karkówka – 80 dkg

cebula – 1 kilogram (lub więcej!)

1 papryka czerwona lub zielona (według upodobań kolorystycznych)

curry, bazylia, majeranek, papryka mielona słodka, sól

1) Karkówkę pokroić w grubą kostkę i obsmażać na bardzo, bardzo wolnym (minimalnym) ogniu. Posypać majerankiem (1 łyżka).

2) Paprykę wydrążyć, pokroić w paski lub w kostkę (w zależności od upodobań geometrycznych), dołożyć na patelnię na karkówkę. Posypać papryka mieloną słodką (1 łyżeczka)

3) Cebule obrać (to ważne!), pokroić w kostkę, dołożyć na patelnię.

4) Dodać bazylię (łyżeczka) i curry (12,5 grama, czyli np pół torebki curry "Kamisu" :))) Całość wymieszać.

Po ok. godzinie duszenia cebulka "rozejdzie się" tworząc przepyszny sos. Wystarczy już tylko ugotować np. ziemniaki i brokuły i cały pyszny zestaw gotowy. Ważne jest żeby ogień był bardzo wolny, patelnia duża i przykryta pokrywką. Smacznego!




Aktualna liczba uczestników "Gulaszowego Czwartku" zarejestrowanych na Facebooku: 351

(Facebookowcy! Dopisujcie się! I zapraszajcie znajomych!)

image  

0

Ch

"Politycy sa jak krowy. Bez naszej troskliwej opieki zawsze wleza w szkode"."

312 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758