Bez kategorii
Like

Vegekotleciki – tanie, pyszne i zdrowe!

06/08/2012
438 Wyświetlenia
0 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Przedstawię Wam jak przygotować Vegekotleciki z cukinii w sosie koperkowo-czosnkowym, czyli coś dla fanów kuchni wegetariańskiej ;))

0


 

Potrzebujemy*:

1 duuużą cukinię

6 ziemniaczków

2 jajka

ok. 10 łyżek mąki

sól

kolendrę

curry

olej

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

200 ml jogurtu naturalnego ( 1 szklanka )

1 łyżka majonezu

czosnek

koperek

sól

* składniki wystarczają na ok. 30 kotlecikków ( tak, tak my z mamcią mamy ogramnyyy apetyt! ;p), ale wbrew pozorą są bardzo lekkie i nietuczące.

Sposób przygotwania jest bardzo prosty! Cukinię ( obraną albo i nie ;pp ) i ziemniaki trzemy na grubej tarce. Wsypujemy wszystko do miseczki, wybijamy dwa jajka, dodajemy mąkę i przyprawy ( sól, kolendrę, curry). Następnie rozgrzewamy patelnię z olejem i formując łyżką kotleciki nakładamy je na nią ( jeśli kotlety nieładnie przystają do patelni należy dodać więcej mąki! ).  Na koniec sos: dodajemy do miseczki jogurt i majonez, wyciskami czosnek ( lub drobniutko kroimy), dodajemy krojony koperek, sól i wszystko razem mieszamy. Smacznego szamania!

Zapraszam do "lajkowania":

http://www.facebook.com/Agwaya

0

agwaya.com

Wi

6 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758