Przedstawię Wam jak przygotować Vegekotleciki z cukinii w sosie koperkowo-czosnkowym, czyli coś dla fanów kuchni wegetariańskiej ;))
Potrzebujemy*:
1 duuużą cukinię
6 ziemniaczków
2 jajka
ok. 10 łyżek mąki
sól
kolendrę
curry
olej
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
200 ml jogurtu naturalnego ( 1 szklanka )
1 łyżka majonezu
czosnek
koperek
sól
* składniki wystarczają na ok. 30 kotlecikków ( tak, tak my z mamcią mamy ogramnyyy apetyt! ;p), ale wbrew pozorą są bardzo lekkie i nietuczące.
Sposób przygotwania jest bardzo prosty! Cukinię ( obraną albo i nie ;pp ) i ziemniaki trzemy na grubej tarce. Wsypujemy wszystko do miseczki, wybijamy dwa jajka, dodajemy mąkę i przyprawy ( sól, kolendrę, curry). Następnie rozgrzewamy patelnię z olejem i formując łyżką kotleciki nakładamy je na nią ( jeśli kotlety nieładnie przystają do patelni należy dodać więcej mąki! ). Na koniec sos: dodajemy do miseczki jogurt i majonez, wyciskami czosnek ( lub drobniutko kroimy), dodajemy krojony koperek, sól i wszystko razem mieszamy. Smacznego szamania!
Zapraszam do "lajkowania":
http://www.facebook.com/Agwaya