Jak wiosna i lato, to czas na grilla. Ta tradycja, choć w Polsce ciągle dość świeża (wcześnie organizowaliśmy tylko ogniska) jest obowiązkowym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Oddajemy się relaksowi na świeżym powietrzu, a przy okazji możemy zorganizować wspaniałą, treściwą ucztę. Grill jest w tej dziedzinie bezkonkurencyjny. Przygotowujemy wszystko, zbieramy rzeczy do grilla i do dzieła! Ale uwaga, nie każde jedzenie z grilla jest jednak zdrowe, co powinniśmy wiec jeść, żeby było smacznie i zdrowo? Na początek kilka faktów Określenie „grill” wywodzi się z języka francuskiego od słowa grille (czyli „krata”- ruszt, który przeznaczony jest do pieczenia). Samo pieczenie na ogniu to bardzo długa tradycja, która została zapoczątkowana już w czasach, gdy człowiek nauczył się rozpalać ogień. Rozwój cywilizacji to […]
Jak wiosna i lato, to czas na grilla. Ta tradycja, choć w Polsce ciągle dość świeża (wcześnie organizowaliśmy tylko ogniska) jest obowiązkowym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Oddajemy się relaksowi na świeżym powietrzu, a przy okazji możemy zorganizować wspaniałą, treściwą ucztę. Grill jest w tej dziedzinie bezkonkurencyjny. Przygotowujemy wszystko, zbieramy rzeczy do grilla i do dzieła! Ale uwaga, nie każde jedzenie z grilla jest jednak zdrowe, co powinniśmy wiec jeść, żeby było smacznie i zdrowo?
Na początek kilka faktów
Określenie „grill” wywodzi się z języka francuskiego od słowa grille (czyli „krata”- ruszt, który przeznaczony jest do pieczenia). Samo pieczenie na ogniu to bardzo długa tradycja, która została zapoczątkowana już w czasach, gdy człowiek nauczył się rozpalać ogień. Rozwój cywilizacji to większe możliwości w zakresie tak przyrządzonych potraw – na początek były to ruszty metalowe, obecnie, znane nam grille gazowe i elektryczne.
Najczęściej grillujemy na węglu drzewnym. Na ruszcie kładziemy porcje mięsa, które poddane obróbce termicznej, nadają się do zjedzenia. I tu po niezbędnej dawce teorii pojawia się zasadnicza kwestia i samo sedno tego artykułu – czy tak przyrządzane posiłki są zdrowe? Zewsząd przecież słyszymy, iż nie jest to zbyt korzystne dla naszego organizmu. Co więcej, takie opinie w tej kwestii przedstawia wielu naukowców…
O jakich zagrożeniach mowa?
Większość grillowanych dań to produkty ciężko strawne. Wymieńmy najbardziej znane: karkówka, boczek czy kiełbasy tradycyjne. Trudno znaleźć dietetyka, który zalecałby takie specjały w codziennej diecie. Wiadomo, kwestia podstawowa, która stawia pytanie: czy grillowanie jest zdrowe, zależy od tego, co grillujemy, i w jaki sposób?
Pamiętajmy, więc, że najważniejszy jest umiar i przestrzeganie kilku zasad, które mogą nas uchronić od tego typu, przykrych sytuacji.
.