Czekoladowy szał lodowy Nie od dzisiaj wiadomo, że lody to ulubiony przysmak wszystkich dzieci. Dorośli również nie pogardzą tym bardzo znanym deserem, w szczególności w dni letnie, gdy żar leje się z nieba, a my rozpaczliwie poszukujemy czegoś, co ochłodzi chociaż trochę nasz organizm. Jakie smaki najbardziej lubimy? Do tych najlepiej znanych należą niewątpliwie lody czekoladowe. Co robić jednak, gdy akurat tego smaku z jakiegoś powodu brakuje w lodziarni w naszym mieście? Nic prostszego, zróbmy takie lody samemu w domu. Wystarczy parę składników i możemy się zabrać za robienie naszych ulubionych lodów czekoladowych. Potrzebne produkty Głównym składnikiem będzie oczywiście upragniona czekolada. O jakim smaku będzie, to już zależy od nas, jednak najlepiej sprawdza się czekolada mleczna lub […]
Czekoladowy szał lodowy
Nie od dzisiaj wiadomo, że lody to ulubiony przysmak wszystkich dzieci. Dorośli również nie pogardzą tym bardzo znanym deserem, w szczególności w dni letnie, gdy żar leje się z nieba, a my rozpaczliwie poszukujemy czegoś, co ochłodzi chociaż trochę nasz organizm. Jakie smaki najbardziej lubimy? Do tych najlepiej znanych należą niewątpliwie lody czekoladowe. Co robić jednak, gdy akurat tego smaku z jakiegoś powodu brakuje w lodziarni w naszym mieście? Nic prostszego, zróbmy takie lody samemu w domu. Wystarczy parę składników i możemy się zabrać za robienie naszych ulubionych lodów czekoladowych.
Potrzebne produkty
Głównym składnikiem będzie oczywiście upragniona czekolada. O jakim smaku będzie, to już zależy od nas, jednak najlepiej sprawdza się czekolada mleczna lub biała. Później będzie nam
potrzebne 300 ml śmietany kremówki, 90 g cukru, 4 żółtka oraz jedna łyżka ekstraktu z wanilii.
Odpowiednie wymieszanie składników i magiczne działanie maszyny do lodów
W garnuszku z grubym dnem wymieszać śmietanę kremówkę, mleko, cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować). Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Wlać do garnuszka z mlekiem, wymieszać i podgrzewać, aż do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia! Masa od razu się zważy. Zdjąć z palnika, dolać ekstraktu z wanilii, wrzucić połamaną w kostki czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Jeśli czekolada nie będzie się chciała dobrze połączyć z resztą mleka, można zmiksować blenderem.
Masę ochłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc (może bardzo zgęstnieć). Przelać do maszyny do lodów, dalej postępować wg instrukcji Waszego urządzenia do przyrządzania tego pysznego deseru. Zobacz więcej.