Bez kategorii
Like

Produkty LIGHT – zdrowe?

08/07/2011
387 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

Na rynku pojawia się coraz więcej produktów light. Mleka, majonezy, czekolady itd.
Czy naprawdę produkty light są zdrowe

0


 Zgodnie z przepisami UE określenia „light” używamy w stosunku do produktu, którego kaloryczność została obniżona przynajmniej o 30% w porównaniu z jego tradycyjnym odpowiednikiem. Dotyczyć to może zmniejszonej zawartości tłuszczu, cukru, jednego i drugiego składnika, ale również białka. Niestety w Polsce produkty light nie podlegają żadnej kontroli, nie wymagają też certyfikatów. Producenci wykorzystują to i umieszczają na etykietach słowo „light” aby zachęcić potencjalnego konsumenta do kupienia ich produktu. W produkcie oznaczonym jako „light” usuwa się cukier i tłuszcz w zamian dodając inne substancje aby produkt był smaczny i posiadał odpowiednią konsystencję. Wszystkie te produkty powinny być wymieniane, jednak przeciętny konsument ma problem, gdyż wielkość określeń jest mu obca. Im mniej wypełniaczy tym lepiej.

  Zamiast produktów nabiałowych o zawartości tłuszczu kupmy taki , który ma 2%. Dlaczego? Producenci po usunięciu tłuszczu z produktu muszą go czymś uzupełnić aby jego konsystencja była dobra. Tym składnikiem jest woda. Ale aby ją związać potrzebne są wypełniacze takie jak skrobia kukurydziana, pektyny, mączka chleba świętojańskiego czy guma guar. Dosładza się natomiast aspartamem czy ksylitolem. Należy pamiętać, że wszystkie słodziki podnoszą poziom cukru we krwi.

   Wkładając zakupy do koszyka czytajmy etykiety, bądźmy świadomymi konsumentami.

Produkty light wcale nie są zdrowsze i zawierają niewiele mniej kalorii, a do tego często zjadamy ich więcej, przez co paradoksalnie dostarczamy organizmowi więcej kalorii.

    

0

Lilka

Kobieta Matka Zona

41 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758