Anemia
29/06/2011
530 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
Czyli inaczej niedokrwistość. To zbyt mało hemoglobiny, czerwonych krwinek we krwi oraz niska wartość tzw. wskaźnika hematokrytowego.
Najczęstszą przyczyna anemii jest brak lub niedobór żelaza w organizmie. Jego brak może występować w związku z zaburzonym wchłanianiem np. po wycięciu żołądka lub jelit, w okresach intensywnego zapotrzebowania spowodowanego np. ciążą, porodem i szybkim wzrostem. Może występować też u osób odchudzających się , które nie dostarczają organizmowi zróżnicowanych składników. Niedobór żelaza obserwuje się też, gdy traci się dużo krwi, np. mięśniaki macicy, obfite miesiączki, wrzody żołądka i dwunastnicy, żylaki przełyku, nowotwory przewodu pokarmowego, krwawienia z nosa, płuc czy nerek.
Objawia się zadyszką, kołataniem serca, powysiłkowe czy nawet spoczynkowe bóle serca, bólami głowy, mroczkami przed oczyma, nudności, brakiem apetytu. Widoczne jest wygładzenie języka, bladość skóry, pękanie kącikw ust oraz łamliwość włosów i paznokci.
Ważne jest uzupełnienie niedoborów żelaza poprzez przyjmowanie suplementów , zastrzyków czy odpowiednio dobranej diety.
Do walki z niedokrwistością przyda nam się wiedza na temat jakie produkty spożywać aby dostarczyć odpowiednich składników. I tak:
- Żelazo jest składnikiem odpowiadającym za dotlenienie organizmu. Odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę hormonalną, odporność, prawidłową pracę serca. Szukajmy żelaza w brokułach, szpinaku, warzywach strączkowych.
- Witamina C – poprawia 3-4 krotnie wchłanianie żelaza. Znajdziemy ją w owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, natce pietruszki, szczypiorku, sałacie.
- Witaminy B6 i B12 – są niezbędne do tworzenia zdrowych czerwonych ciałek krwi.
- Molibden – potrzebny w minimalnych ilościach, ale niezbędny przy przyswajaniu żelaza. Bez niego dostarczone żelazo zostanie wydalone. Molibden znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, ryżu, nasionach strączkowych, mleku i jego przetworach, żółtym serze, jajkach, szpinaku, pietruszce, pomidorach.
- Witamina E – chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników.
Szukajmy w kiełkach pszenicy, razowym pieczywie, makaronach, nieoczyszczonych kaszach, warzywach o zielonych liściach.
- Kwas foliowy – bierze udział w podziale komórek. Jest w zielonych warzywach, fasoli, produktach pełnoziarnistych, soku pomarańczowym.
- Miedź, cynk, kobalt biorą udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Gdzie szukać ? Miedź-owoce morza, warzywa strączkowe, produktach pełnoziarnistych, orzechach, grochu, czosnku, pomidorach, avocado. Cynk-w kaszy gryczanej, razowym pieczywie, polędwicy, jajkach, pestkach dyni, kapuście, żółtym serze. Kobalt- w grzybach, podrobach, cykorii, szpinaku.