Lody dla ochłody Większość z nas z niecierpliwością czeka na pierwsze promienie słońca i na czas, gdy na podwórku zrobi się ciepło, a już szczególnie, gdy zima dała nam o sobie znać jesteśmy spragnieni odrobiny ciepłego lata. Kiedy takie dni nadejdą każdy z nas nie raz pomyśli o pysznych lodach, czyli produkcie, który w upalnie dni rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Jednak po co wychodzić z domu i czekać w kolejce na swoją kolej by takie lody dostać, jeśli bez problemu można takowe zrobić w domu z owoców uprawianych w ogrodzie. Dziwne, ponieważ przepis na lody nie jest wcale tak bardzo skomplikowany. Bez składników ani rusz Do naszych ulubionych lodów będziemy potrzebowali kilku składników. Najważniejszy z nich […]
Lody dla ochłody
Większość z nas z niecierpliwością czeka na pierwsze promienie słońca i na czas, gdy na podwórku zrobi się ciepło, a już szczególnie, gdy zima dała nam o sobie znać jesteśmy spragnieni odrobiny ciepłego lata. Kiedy takie dni nadejdą każdy z nas nie raz pomyśli o pysznych lodach, czyli produkcie, który w upalnie dni rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Jednak po co wychodzić z domu i czekać w kolejce na swoją kolej by takie lody dostać, jeśli bez problemu można takowe zrobić w domu z owoców uprawianych w ogrodzie. Dziwne, ponieważ przepis na lody nie jest wcale tak bardzo skomplikowany.
Bez składników ani rusz
Do naszych ulubionych lodów będziemy potrzebowali kilku składników. Najważniejszy z nich to przede wszystkim owoce. Każdy oczywiście wybiera te, które najbardziej przypadają mu do gustu smakowego, ja w tym przepisie wykorzystam truskawki, które w czerwcu są niewątpliwie najsmaczniejsze. Oprócz owoców będziemy potrzebować masło do podsmażenia, dwa jajka, szczyptę soli, 120g cukru pudru oraz 300ml śmietany kremówki. Jeśli ktoś jest fanem czekolady może ją wykorzystać do posypania lodów, gdy już będą gotowe do podania.
Wykonanie
Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów.
Jak wydać przepis jest dosyć prosty i chyba najgorsze w tym wszystkich jest oczekiwanie na odpowiednie zamrożenie. Zobacz więcej