Zimowy sezon to doskonała okazja do przygotowywania pysznych, gorących i sytych posiłków. Dobrze przyprawione zupy, sosy i napoje do podstawa zimowej kuchni. Jakie przypraw powinieneś wypróbować o tej porze roku? Oto krótkie zestawienie, które podpowie na to pytanie. Goździki Aromatyczne kwiatowe pączki goździkowca korzennego to doskonały dodatek do wielu dań. Świetnie się sprawdzą w kuchni przy przygotowywaniu ciast i deserów, a także gorących napojów. Goździk pasuje do grzańca, gorącej herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy, a także likierów. Można go także z powodzeniem dodać do marynaty do mięsa, lub wbić w pieczeń. Dzięki temu pieczone mięso zyska niesamowity smak. Imbir Sproszkowany lub tarty korzeń imbir to bogactwo zdrowia. Dodany do potraw rozgrzewa, poprawia pracę układu krążeniowego, przyśpiesza metabolizm, a także […]
Zimowy sezon to doskonała okazja do przygotowywania pysznych, gorących i sytych posiłków. Dobrze przyprawione zupy, sosy i napoje do podstawa zimowej kuchni. Jakie przypraw powinieneś wypróbować o tej porze roku? Oto krótkie zestawienie, które podpowie na to pytanie.
Goździki
Aromatyczne kwiatowe pączki goździkowca korzennego to doskonały dodatek do wielu dań. Świetnie się sprawdzą w kuchni przy przygotowywaniu ciast i deserów, a także gorących napojów. Goździk pasuje do grzańca, gorącej herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy, a także likierów. Można go także z powodzeniem dodać do marynaty do mięsa, lub wbić w pieczeń. Dzięki temu pieczone mięso zyska niesamowity smak.
Imbir
Sproszkowany lub tarty korzeń imbir to bogactwo zdrowia. Dodany do potraw rozgrzewa, poprawia pracę układu krążeniowego, przyśpiesza metabolizm, a także wzmacnia odporność. Pasuje zarówno do słodkich deserów i ciast takich jak pierniki. Można je użyć także do dań pikantnych i mięsnych. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do zup np. kremu z marchwi z pomarańczą oraz dziczyzny, baraniny, pieczeni i wielu innych potraw.
Chilli
Ta ostra przyprawa dobrze sprawdzi się w towarzystwie dań z drobiu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy i różnego typu mięs. Warto ją wypróbować także w połączeniu z deserami, zwłaszcza czekoladą. Chilli rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe. Jest używana w celach leczniczych od setek lat. Można ją użyć do przyprawienia zupy pomidorowej lub gulaszu.
Pieprz czarny
Jego obecność ubogaca smak potraw. Za to właściwości lecznicze umożliwiają poprawę kondycji układu pokarmowego – łagodzi nudności, zdęcia i niestrawność. Działa także w sposób przeczyszczający umożliwiając oczyszczenie organizmu z toksyn. Zimowe rozgrzewające zupy z dodatkiem pieprzu będą doskonale działać zarówno dając ciepło, jak i prozdrowotnie.
Kurkuma
Przyprawa zyskująca na popularności w ostatnich latach. Zawiera wiele dobroczynnych właściwości, dzięki czemu przyśpiesza gojenie ran, łagodzi problemy żołądkowe, jak również ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Doskonały dodatek do ryżu, potraw azjatyckich, kasz, serów, sałatek, past jajecznych i rybnych, a także zup.