Niezapowiedziane kontrole i urządzenia badające stężenie szkodliwych substancji mają rozwiązać problem używania w smażalniach przypalonego tłuszczu i smażenia ryb dziesięć razy na tym samym oleju – podaje tokfm.pl.
Kontrole sprawdzające przestrzeganie nowo wprowadzonych norm rozpoczną się w styczniu. Inspektorzy sanitarni na początku odwiedzą duże sieci z fast foodem, później będą kontrolować też mniejsze punkty gastronomiczne. Kontrole będą niezapowiedziane. – Bezpieczeństwo żywności to kwestia regulowana na poziomie unijnym, więc kontrola może być przeprowadzona w każdej chwili, bez wcześniejszego uprzedzania właścicieli – tłumaczy rzecznik GiS.
Restauratorzy, którzy nie przestrzegają obowiązujących norm, mogą spodziewać się mandatu – do 500 zł. Dotyczy to jednak wyłącznie "drobnych uchybień". W przypadku poważniejszego naruszenia przepisów sprawa trafia do sądu. Maksymalna grzywna, jaką może ustalić sąd, to trzydziestokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia – ponad 100 tys. zł.
Więcej:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,12984867,Niezapowiedziane_kontrole__pomiary_i_nawet_100_tys_.html
"Szef Dzialu Ekonomicznego Nowego Ekranu. Dziennikarz z 10-letnim stazem. Byly z-ca szefa Dzialu Biznes "Wprost"."