Bez kategorii
Like

Zdarzają się jednak różne jaja.

21/04/2011
834 Wyświetlenia
0 Komentarze
4 minut czytania
no-cover

Bardzo dużą uwagę przywiązujemy (bynajmniej ja na pewno) do żółteczka. Ach, jaja sadzone na wędzonej szynce (najlepiej takiej co była na sucho w soli, nie solance) i to smakowite ciemne żółtko. Pychotka!

0


 

Kupujemy jaja nie zdając sobie sprawy dlaczego jedne są większe, jedne mniejsze, bardziej wydłużone czy też z białymi skorupami. Najczęściej sprzedawcy polecają te największe, bo wiadomo jak duże to duże i już. Otóż okazuje się, że wcale nie warto takich jaj kupować. Jaja duże (L i XL) mają po prostu dużo białka, a kura je znosząca ma zaburzenia w perystaltyce jajnika i jajo za długo przebywa w części białkotwórczej. Prawidłowa masa jaja to 60 g (rozmiar M).
Bardzo dużą uwagę przywiązujemy (bynajmniej ja na pewno) do żółteczka. Ach, jaja sadzone na wędzonej szynce (najlepiej takiej co była na sucho w soli, nie solance) i to smakowite ciemne żółtko. Pychotka! Barwa zależy od zawartości karotenoidów w paszy (mierzy się barwę w 15 stopniowej skali La Roche’a, optymalne zabarwienie to 7-10 punktów). Często słyszymy, że te i te jaja pochodzą z przydomowej hodowli i mają ciemne żółtka, bo kury jedzą trawę. Rzeczywiście może tak być, ale powinniśmy też pamiętać, że jaja takie mogą zawierać dużo metali ciężkich, gdy kury żyją w pobliżu drogi, maszyn rolniczych itp. i jedzą po prostu trawę z zawartością tychże metali.
Zdarzają się, a jakże, jaja dwużółtkowe. Pochodzą od młodych niosek, kiedy jednocześnie pękają dwa pęcherzyki jajnikowe.
Żywienie kur dużą ilością żyta powoduje, że białko jest bardziej płynne. Plamy krwiste w białku i żółtku są od krwi pochodzącej z jajnika (czynnik genetyczny) i częściej występują w jajach o brązowej skorupie. Plamy te powstają też z nadmiaru lub niedoboru w paszy witaminy A i K.
A skąd różne kolory skorupy? Kury o białym upierzeniu znoszą jaja o białych skorupach, a o brązowym upierzeniu o brązowych skorupach. Innych kolorów nie ma. Pisanki same się nie zrobiąJ
Jaja mają także różne kształty. W drugim roku nieśności jajo jest wydłużone. Jajo jest spłaszczone, często z chowu przydomowego, bo zbyt długo przebywało w końcowym odcinku jajowodu. Kiedy kura żyje w stresie (wiadomo, że nie mają lekko), to skorupa jaja jest pofałdowana. W świeżym jaju komora powietrzna (tępy koniec jaja)ma 3 mm, a w starym jest głęboka (proces starzenia to wyparowywanie wody z jaja). W jaju starym żółtko nie jest ułożone centralnie (np. przebija przez białko) i jest duża powierzchnia rozlewu białka.
Kury zaczynają znosić jaja ok. 20 tygodnia życia, w 26-30 tygodniu życia przypada szczyt nieśności. Średnio kura znosi 280-320 jaj na rok, co daje ich 17,5-19 kg. Im lżejszy ptak, tym więcej znosi jaj. Kury nie czują smaku, czują tylko kształt paszy. Nie zjedzą paszy o dużych ziarnach lub zmielonej. Idealny jest granulat.
Mój kolega hodował kiedyś na działeczce cudowne kury, których zresztą jest wielbicielem. Każda miała swoje imię: Biegaczka, Brązowa, Helga, Krzykaczka, Paskuda i Strachliwiec.
 
PS. Dziękuję mojej córce, studentce zootechniki, za wspaniałe informacje o jajach.
0

Mirek

Czem sie dzieje, ze lud, co tyle ukochal ziemie swoja, który na jej oltarzu zlozyl tyle ofiar i poswiecen (...)czem sie dzieje,ze naród taki przyszedl do upadku? K. Libelt O milosci ojczyzny

324 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758