Statystyczny mieszkaniec Unii Europejskiej wypija rocznie ponad 100 litrów wody butelkowanej. Polak jedynie 70 litrów czyli niecałą szklankę dziennie.
Oczywiście spożywamy inne płyny jak herbaty, soki, kompoty, ale po samą wodę sięgamy rzadko.
Woda odgrywa zasadniczą rolę w procesie trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Zapewnia też transport substancji odżywczych do komórek, ułatwia usuwanie z organizmu produktów przemiany materii i toksyn. Wpływa także na krążenie krwi i regulację ciepłoty ciała. Niedobory wody powodują nieprzyjemne dla organizmu skutki.
Jaką wodę wybrać?
Na każdej etykiecie zamieszczony jest skład chemiczny wody. Wody dzielimy na nisko, średnio i wysoko zmineralizowane. Wody nisko i średnio zmineralizowane możemy pić często. Wysoko zmineralizowane najlepiej pić konsultując ilość i rodzaj wody z lekarzem.
Dla osób z wysokim ciśnieniem, cukrzycą czy nadkawsotą poleca się wody zawierające jony wodorowęglanowe.
W naszym klimacie dorosły człowiek powinien pić codziennie od 1,5 – 3litrów płynów.
Przy wysiłku fizycznym, podwyższonej wilgotności i upale należy spożyć jeszcze więcej wody.