Bez kategorii
Like

Wigilijna ryba na biało. Pyszna!!!

23/12/2011
804 Wyświetlenia
4 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Od lat tak właśnie robię rybę na Wigilię. Bez smażeniny!

0


 Tak podawała rybę nasza kuzynka. Mieszkała po wojnie na Florydzie. Na Swięta Bożego Narodzenia zjeżdżała do niej Polonia ze Stanów i Kanady. Wszyscy przez cały dzień łowili ryby w Atlantyku. Potem Żancia miała robotę przy tych rybach przez całą noc + dwie godziny pod prysznicem nad ranem…;)

A rybę, jak mi mówiła, przyrządzała tak:

w szklanym, żaroodpornym naczyniu zblanszuj masło /tylko zblanszuj, znaczy – rozpuść/, wrzuć pocięty drobniutko czosnek i sporo posiekanej natki pietruszki. Włóż do naczynia filety, obtocz i schowaj do lodówki, przykrywając szklaną pokrywą. Teraz możesz iść się kąpać.

Przed kolacją wigilijną włóż przykryte naczynie /ale nie prosto z lodówki!/ do piekarnika i włącz pieczenie. /Ja to robię, szczerze mówiąc, na elektrycznej fajerce./ To długo nie trwa.

Zrób polski sos: do roztopionego masła dodaj pocięte drobniutko jajka na twardo + nieco soli i pieprzu.

Rybę podawaj z tłuczonymi ziemniakami, polaną polskim sosem. Połóż dwa – trzy plastry cytryny.

Taka ryba lubi zieloną sałatę, no ale i kapustka z grzybami ujdzie :), jak to w Polsce. A nawet trochę ćwikły z chrzanem.

Od lat właśnie tak robię rybę na Wigilię. 

Wszystkim składam najserdeczniejsze życzenia świąteczne.

 

0

KOSSOBOR

Niby z porzadnej rodziny, a do komedyantów przystala. Ci artysci...

232 publikacje
0 komentarze
 

4 komentarz

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758