Jak karać zagrożenie życia skażoną zywnością w Polsce. Przykład z Chin drastyczny ale pouczający wobec ostatniej afrery z solą wypadową uzywaną do celów spożywczych
Chińskie władze ogłosiły zintensyfikowanie walki z przestępstwami związanymi z “olejem z recyclingu”, czyli zużytym olejem z restauracji, po obróbce ponownie wprowadzanego do sprzedaży. Zgodnie z rozporzadzeniem wydanym 24 lutego przez Sąd Najwyższy, Prokuraturę i Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego, sądy przy rozpatrywaniu takich przestępstw będą brały pod uwagę skalę, ilości wprowadzane do obrotu, szkodliwość dla zdrowia, i w najcięższych przypadkach będą mogły zasądzać najwyższy wymiar kary. Surowe kary przewidziano również dla urzędników, którzy nie dopełnią swoich obowiązków związanych z nadzorem nad sprzedażą oleju.
Nowe przepisy mają na celu zlikwidowanie dotkliwych dla konsumentów praktyk, bowiem według danych ogłoszonych przez Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego od sierpnia 2010 roku policja odkryła 100 wytwórni zużytego oleju i aresztowała ponad 800 osób trudniących się jego przerabianiem i handlem.
Wprowadzenie kary śmierci za przestępstwa związane z produkcją i sprzedażą niebezpiecznej żywności nastąpiło w maju 2011 roku, podczas rewizji listy przestępstw, za które przewidziano najwyższy wymiar kary, skracając ją z 68 do 55. W przypadkach przestęptw, w wyniku których konsument ciężko zachorował lub umarł, minimalny wymiar kary to 10 lat więzienia.
Źródło China Daily, All About China
Link: http://skosnymokiem.wordpress.com/2012/02/24/kara-smierci-za-olej-z-recyclingu/
A w Polsce
– sól odpadowa ( brak znamion czynu zabronionego) przy konsumpcji
– olej rzepakowy do paliwa (olej napędowy) tylko akcyza i grzywna u celników
W UE
Według eksperta KE "40 tys. ton skażonego oleju" dotarło siedmioma statkami do Francji, a następnie olej rozprowadzono w tym kraju oraz w Holandii, Włoszech i Hiszpanii. Oleje mineralne dodano celowo – ocenił ekspert, nie podając składu zanieczyszczeń . KE zwróciła się do unijnej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności o opinię w sprawie ukraińskiego oleju.
http://www.pb.pl/1292143,91013,ke-40-tys.-ton-skazonego-oleju-slonecznikowego-z-ukrainy
Hiszpańska rafineria ITH z Sewilli nieuczciwie rafinowała skażony olej, który następnie był sprzedawany jako czysta oliwa z oliwek. Przypuszcza się, że jedna z partii oleju została niebezpiecznie podgrzana co skutkowało wytworzeniem się w niej toksycznych anilidów kwasów tłuszczowych powodujących śmierć kilkuset osób. Z kolei nieuczciwe praktyki stosowane w 2008 roku w Chinach doprowadziły do hospitalizacji 290 tyś. niemowląt, z których 6 zmarło. Wiązały się one z fałszowaniem mleka poprzez dodatek do niego melaminy w ilości przekraczającej stukrotnie tolerowaną przez dzieci dawkę. Metoda ta miała na celu podwyższenie zawartości białka w produktach słabej jakości np. rozcieńczonych.
http://www.skupowicz.pl/notowania/branowe/452-dotkliwe-skutki-skae-ywnoci–
Podsumowanie
Czy ochrona zdrowia konsumentów żywności w Polsce i uE jest zbyt słaba. Polityka państwa polskiego w tym wzgledzie jest skuteczna. Czy przepisy sanitarne w Polsce są skuteczne , czy jest w Polsce nadzór nad odpadem o kodzie 20 01 25 Oleje i tłuszcze jadalne , czy wydawanie pozwoleń na zbiórkę , transport i ultyliację jest badane.
Kejow
Pisze i komentuje o paliwach, energii , ekologii , modzie, telewizji jako medium i nosniku informacji,