”Migawki” – fragmenty!
1953.
Drobnoustrojem nazywamy każdą bardzo drobną istotę, widzianą
tylko przez mikroskop. Do drobnoustrojów należą bakterie, zaliczane
obok grzybów do świata roślin i tak samo dzielące się na pasożyty
i roztocze. Bakterie-pasożyty są mniej liczne, jednak bardzo szkodliwe.
Rozmnażają się bardzo szybko w ogromnych ilościach i wywołują
groźne choroby u człowieka lub zwierząt, np. gruźlicę, tyfus,cholerę.
Ogromna jednak większość bakterii należy do roztoczy, rozwijających
się na martwych organizmach zwierząt i roślin. Obok grzybów-roztoczy
odgrywają one w przyrodzie bardzo ważną rolę, powodując rozkład
martwych organizmów; toteż mówimy o nich, że przyspieszają
przemianę materii. Są również drobnoustroje (bakterie i grzyby)
bardzo pożyteczne, które służą człowiekowi do fabrykacji różnych
produktów spożywczych, jak ser, wino, piwo, kapusta kiszona itd.
Działanie takich drobnoustrojów nazywamy fermentacją.
inne starsze prace autora! |