Właśnie przygotowałem obiad na jutro. Karkówkę w sosie cebulowym. Według znakomitego, genialnego w swej prostocie, przepisu mojego autorstwa. Przepis tylko dla posiadaczy dużej patelni…
SKŁADNIKI:
karkówka – 80 dkg
cebula – 1 kilogram (lub więcej!)
1 papryka czerwona lub zielona (według upodobań kolorystycznych)
curry, bazylia, majeranek, papryka mielona słodka, sól
1) Karkówkę pokroić w grubą kostkę i obsmażać na bardzo, bardzo wolnym (minimalnym) ogniu. Posypać majerankiem (1 łyżka).
2) Paprykę wydrążyć, pokroić w paski lub w kostkę (w zależności od upodobań geometrycznych), dołożyć na patelnię na karkówkę. Posypać papryka mieloną słodką (1 łyżeczka)
3) Cebule obrać (to ważne!), pokroić w kostkę, dołożyć na patelnię.
4) Dodać bazylię (łyżeczka) i curry (12,5 grama, czyli np pół torebki curry "Kamisu" :))) Całość wymieszać.
Po ok. godzinie duszenia cebulka "rozejdzie się" tworząc przepyszny sos. Wystarczy już tylko ugotować np. ziemniaki i brokuły i cały pyszny zestaw gotowy. Ważne jest żeby ogień był bardzo wolny, patelnia duża i przykryta pokrywką. Smacznego!
"Politycy sa jak krowy. Bez naszej troskliwej opieki zawsze wleza w szkode"."