Spotkania przy winie mają niezwykły klimat. Małe przekąski to idealny sposób na podkreślenie smaku trunku. Przydadzą się zarówno na randce, jak i na imprezie czy spotkaniu biznesowym. Oto kilka propozycji. Marynowane Oliwki – grecki klimat w miniaturze. Najlepiej sprawdzą się duże oliwki bez pestek oraz oliwa z oliwek dobrej jakości. Składniki:. 500 g osączonych zielonych oliwek 3 obrane ząbki czosnku 1 mała cytryna 4 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu 2 małe papryczki chilli oliwa z pierwszego tłoczenia Oliwki rozkładamy na desce do krojenia i zgniatamy je. Płaską stroną noża rozgniatamy również czosnek. Kroimy cytrynę wraz ze skórką na jak najmniejsze kawałeczki. Do dużej miski wrzucamy składniki wraz z chilli i mieszamy dokładnie, aby się połączyły. Składnik wrzucamy do słoika z […]
Spotkania przy winie mają niezwykły klimat. Małe przekąski to idealny sposób na podkreślenie smaku trunku. Przydadzą się zarówno na randce, jak i na imprezie czy spotkaniu biznesowym. Oto kilka propozycji.
Marynowane Oliwki – grecki klimat w miniaturze. Najlepiej sprawdzą się duże oliwki bez pestek oraz oliwa z oliwek dobrej jakości.
Składniki:.
500 g osączonych zielonych oliwek
3 obrane ząbki czosnku
1 mała cytryna
4 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
2 małe papryczki chilli
oliwa z pierwszego tłoczenia
Oliwki rozkładamy na desce do krojenia i zgniatamy je. Płaską stroną noża rozgniatamy również czosnek. Kroimy cytrynę wraz ze skórką na jak najmniejsze kawałeczki. Do dużej miski wrzucamy składniki wraz z chilli i mieszamy dokładnie, aby się połączyły. Składnik wrzucamy do słoika z pokrywką. Zalewamy je oliwą i zakręcamy. Oliwki powinny leżakować przez dwadzieścia cztery godziny w temperaturze pokojowej. A następnie marynowane około jednego do dwóch tygodni. Są pyszne, jako dodatek do sałatek, sałatek czy mięs. Można z nich też zrobić pastę.
Hummus – to przekąska, która pasuje do wszystkiego. Doskonale smakuje z odrobiną oliwy z oliwek, krakersami, bagietką lub chlebem.
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
2-3 ząbki czosnku
6-8 suszonych pomidorów w oliwie lub namoczonych
sól
pieprz
oliwa
Ciecierzycę miksujemy na gładką masę, dodając czosnek i oliwę. Kiedy osiągnie konsystencje pasty przyprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy posiekane pomidory. Najlepiej smakuje w duecie z grzankami lub chlebem pita.
Łódeczki z radicchio – to nieco wykwintna i elegancka propozycja. Doskonale skomponuje się ze smakiem wina i serów. Łódeczki to idealna przystawka do białego wina.
Składniki:
1 główka sałaty radicchio
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy
3 łyżki konfitury żurawinowej
5 dag szynki parmeńskiej
20 dag winogron – najlepiej ciemnych
sól i pieprz do smaku
Na początku musimy posiekać cebule na drobno. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Dodajemy odrobinę wody i dusimy, aż nabierze koloru. Następnie mieszamy ją z żurawiną. Powstałą masę nakładamy łyżeczką na liściach. Dodajemy posiekaną szynkę parmeńską i po jednym winogronie.