Bez kategorii
Like

Dlaczego kawa nie smakuje tak dobrze, jak pachnie?

09/09/2012
808 Wyświetlenia
0 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Dla wielu, zapach świeżo parzonej kawy jest pierwszym punktem dnia. Naukowcy twierdzą, że rozwiązali zagadkę, dlaczego nigdy nie smakuje tak dobrze jak pachnie.

0


 

Naukowcy twierdzą, że rozwiązali zagadkę, dlaczego kawa nie smakuje tak dobrze jak pachnie.

Akt połykania,,małej czarnej" wysyła serię aromatu w górę tyłu nosa od wewnątrz jamy ustnej, aktywacja ,,drugiego węchu" w mózgu, który jest mniej wrażliwy na smak, powoduje zupełnie inne i mniej satysfakcjonujące uczucie.

W przeciwieństwie do niektórych serów zapach odrażający…Pachnie jak nastolatka buty treningowe ale smak pyszny:)

Na brytyjskim Festiwalu Nauk prof Aberdeen Barry Smith z Uniwersytetu w Londynie, powiedział że mamy dwa zmysły węchu. Zjawisko to jest faktem.Chociaż mamy czujniki w naszym języku 80 procent uważa za smak faktycznie dociera do nas poprzez receptory węchu w naszym nosie.

 

Receptory, które przekazują wiadomości do naszego mózgu, w różny sposób reagują na zapachy w zależności od kierunku ich ruchu.

 

Zapach świeżo parzonej kawy jest cudowny, ale kiedy ją spróbujemy czujemy się rozczarowani.

0

Hania Cieślak

171 publikacje
1 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758