Czekolada to jeden z najbardziej lubianych produktów spożywczych. Wykorzystywany jest powszechnie w cukiernictwie. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak tego dokonać? Oto kilka pomysłów, które zainspirują Was do tworzenia swoich własnych przepisów. Czekolada nadaje się do przyrządzania wytrawnych posiłków. Już parę tysięcy lat temu Aztekowie zamieszkujący Amerykę Południową przyrządzali potrawy z zastosowaniem tzw. „gorzkie wody”, czyli wywaru z kakaowca, który późniejszym czasie przekształcił się w czekoladę. Do dziś kuchnia meksykańska bogata jest w przepisy wykorzystujące kakao. Do niej dodawali także przyprawy takie jak chili, pieprz, imbit, cynamon oraz wiele innych. Rodzaje czekolady: Czekolada ciemna – charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kakao. Jego zawartość to około 70 do 90 %. Tego rodzaju czekolada idealnie nadaje się do picia, jak […]
Czekolada to jeden z najbardziej lubianych produktów spożywczych. Wykorzystywany jest powszechnie w cukiernictwie. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak tego dokonać? Oto kilka pomysłów, które zainspirują Was do tworzenia swoich własnych przepisów.
Czekolada nadaje się do przyrządzania wytrawnych posiłków. Już parę tysięcy lat temu Aztekowie zamieszkujący Amerykę Południową przyrządzali potrawy z zastosowaniem tzw. „gorzkie wody”, czyli wywaru z kakaowca, który późniejszym czasie przekształcił się w czekoladę. Do dziś kuchnia meksykańska bogata jest w przepisy wykorzystujące kakao. Do niej dodawali także przyprawy takie jak chili, pieprz, imbit, cynamon oraz wiele innych.
Rodzaje czekolady:
Czekolada ciemna – charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością kakao. Jego zawartość to około 70 do 90 %. Tego rodzaju czekolada idealnie nadaje się do picia, jak również, jako dodatek do wypieków, sosów, mięs i gulaszu. Świetnie pasują do niej przyprawy takie jak chilli, cynamon oraz imbir.
Czekolada deserowa – odmiana czekolady ciemnej zawierająca od 50% do 69 % kakao.
Czekolada mleczna – posiada dość dużą zawartość mleka w proszku i cukru. Kakao to zaledwie 22 % do 49%. Jest zazwyczaj miękka, delikatna i zdecydowanie słodsza niż ciemna czekolada. Powszechnie jedzona samodzielnie, jak również stosowana, jako dodatek do wypieków, ciast, deserów i napojów.
Biała czekolada – produkt wykonany z masła kakaowego, tłuszczu kakaowego i cukru. Jest produkowana z przynajmniej 20% masła kakaowego, tłuszczu mlecznego i cukru. Używana zwłaszcza do ciast i deserów.
Czekolada na ostro!
Kucharze często używają różnych typów czekolady, aby zastosować ją w wytrawnych daniach. Stosowana jest po to by podkreślić charakter mięsa, uzupełnić smak sosu, lub osłodzić nieco zbyt pikantne danie. Odrobina czekolady może całkowicie zmienić smak dania. Jest bardzo plastyczna, topi się w wysokiej temperaturze, można ją temperować po to by osiągnąć pożądane rezultaty.
może nadać pikantnemu daniu wyrafinowany akcent i wyjątkowość. Kluczem do sukcesu jest jakość czekolady. Tylko użycie wysokiej jakości produktu gwarantuje osiągnięcie doskonałego rezultatu. Zazwyczaj dodawana jest na sam koniec gotowania, po to by zachowała swój smak.
Do czego pasuje czekolada?
Ciemną czekoladę warto wykorzystać zwłaszcza do dań z dziczyzny, czerwonego mięsa, i do zawiesistych gulaszy, sosów i pikantnych zup. Z kolei mleczna i biała świetnie sprawdzi się w kompozycji z drobiem, owocami morza, a nawet dobrze przyprawionymi warzywami. Stosowana jest, jako dressing.