Bez kategorii
Like

Co wiemy o warzywach?

06/06/2011
635 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
no-cover

Każdy z nas wie, że warzywa są zdrowe ,że powinny być podstawą naszej diety. Jednak czy wiemy jakie płyną korzyści z ich jedzenia?

0


Każda roślina zawiera substancje balastowe w postaci rozpuszczalnej (pektyny) oraz nie rozpuszczalnej w wodzie (błonnik).

 Substancje balastowe mają najkorzystniejsze działanie jeśli zjadamy warzywa surowe. Po ugotowaniu tracą około 30% swych właściwości. Dzięki tym substancjom warzywa wymagają dokładnego żucia co pobudza do wydzielania ślinę i inne gruczoły trawienne oraz poprawia ukrwienie dziąseł. Żołądek dłużej trawi taką papkę i wcześnie następuje uczucie sytości. Duża objętość włókien roślinnych poprawia perystaltykę jelit oraz wiążą one wiele substancji np. cholesterol czy kwas żółciowy , które powinny być szybko usuwane z jelit.

Nawet najmniejsze ziemniaki czy śliwki zawierają substancje balastowe, a w mięsie nie znajdziemy ich wcale.

 Oprócz substancji balastowych występują tzw. wtórne substancje roślinne, należące do związków bioaktywnych i mających działanie prozdrowotne. Sami nie zdajemy sobie sprawy, że już z tych właściwości korzystamy (np. przykładanie rozgniecionych liści kapusty na obrzęki , szałwia leczy stany zapalne gardła).

 Warzywa zawierają także witaminy ( B1,B6 ), składniki mineralne. Nie zawierają tłuszczu i dzięki temu są niskokaloryczne.

 

Warzywa zawierają także substancje szkodliwe i musimy je znać aby umiejętnie wykorzystywać same ich zalety.

        solanina – ziemniaki zawierające zielone miejsca zawierają solaninę, która jest trująca. Powoduje ona bóle głowy, biegunkę i wymioty ale dopiero po spożyciu dużych ilości.

     Miejsca zielone w ziemniakach należy wycinać.

        kwas pruski – oraz aglutyniny krwinek czerwonych znajdują się w warzywach          strączkowych. Są bardzo niebezpieczne , ale rozkładają się podczas gotowania.

Nie należy spożywać na surowo fasoli szparagowej i nasion fasoli wszelkich odmian. Kilka ziaren fasoli może być dawką śmiertelną dla dziecka.

        azotyny, azotany, nitrozaminy – są rozpowszechnione, ale dopiero ich nadmiar jest szkodliwy. Do roślin kumulujących największą ilość azotynów należą: sałata głowiasta, fenkuł, boćwina, szpinak , jarmuż, roszponka, burak ćwikłowy, rzodkiewka, rzep naciowa. Jeśli mamy taką możliwość kupujmy warzywa kumulujące azotyny z upraw ekologicznych. Tam muszą być przestrzegane zalecenia dotyczące maxymalnej dopuszczalnej zawartości azotynów w warzywach.

 

 Przy coraz częstszym problemie otyłości należy promować jedzenie warzyw aby stanowiły podstawę naszego jadłospisu.

0

Lilka

Kobieta Matka Zona

41 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758