Zdrowie
Like

Banany GMO

30/06/2014
620 Wyświetlenia
2 Komentarze
2 minut czytania
Banany GMO

Wzmocnione witaminami, genetycznie modyfikowane „superbanany” mają być testowane na ludziach w USA. Początek prób ma odbyć się w ciągu sześciu tygodni. Badacze planują rozpocząć uprawę takich owoców w Ugandzie w roku 2020. Banany mają być wzbogacone o większe ilości witaminy A. Niedobór tej witaminy może prowadzić do ślepoty a nawet śmierci.

„Konsekwencje niedoboru witaminy A na całym świecie są tragiczne. Każdego roku z tego powodu umiera 650-700 tysięcy dzieci a kolejne 300 tysięcy ma problemy ze wzrokiem” – mówi profesor James Dale. Jego zdaniem nauka może pomóc wzbogacić rośliny takie jak banany w witaminę A, co pomoże ograniczyć jej niedobór w biednych populacjach. Projekt wzbogacania ugandyjskich bananów w witaminę A został opracowany w australijskim Queensland University of Technology i jest wspierany przez fundację Billa i Melindy Gatesów.

0


 

Jak mówi profesor Dale, przeprowadzone zostały już testy na uniwersytecie. Nowe, modyfikowane banany mają mieć bardziej pomarańczowy odcień, ale poza tym mają nie różnić się od tych naturalnych. Jeśli zielone światło dla hodowli tego typu bananów w Ugandzie, podobne projekty zostaną przygotowane dla Rwandy, Kenii i Tanzanii. Naukowcy zapewniają, że dostosowanie nowych bananów do afrykańskich warunków uprawy nie stanowi żadnego problemu.

Twierdzenie, że modyfikowane genetycznie rośliny nie stanową zagrożenia dla zdrowia ludzkiego nie jest jeszcze mocno zakorzenione w świadomości opinii publicznej, mimo usilnych kampanii korporacji biotechnologicznych. Krytycy modyfikowanej żywności mówią, że naukowcy mówiący o braku szkodliwości GMO na organizm człowieka są głównie finansowani przez firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją modyfikowanych nasion i preparatów ochrony roślin.

Fundacja Gatesów wspiera badania nad technologią GMO i jej promocją. W 2010 roku fundacja nabyła niewielką ilość akcji biotechnologicznego giganta Monsanto. Jak twierdzą Gatesowie, produkcja modyfikowanej żywności przyczyni się do ograniczenia głodu w biednych krajach. W 2013 roku Fundacja Gatesów, po zarzutach o powiązaniach z Monsanto pozbyła się wartych 23 miliony dolarów akcji firmy, jednak nadal wspiera badania nad modyfikowaną żywnością. Gates popiera także uprawę takich roślin w Afryce.

Rośliny modyfikowane genetycznie są obecnie uprawiane w 28 krajach świata, na powierzchni 12 procent gruntów uprawnych. Liczba ta podwaja się co pięć lat. W Unii Europejskiej do komercyjnego uprawiania i zbiorów dopuszczone są jedynie dwie rośliny modyfikowane, w USA jest to 96 odmian roślin. W Stanach Zjednoczonych prowadzono kampanię na rzecz etykietowania produktów GMO, co dałoby konsumentom możliwość wyboru. Kampanię sprzeciwiającą się takim praktykom prowadziły firmy zajmujące się produkcją modyfikowanych roślin, w tym Monsanto. Najczęściej modyfikowane w tym kraju rośliny to kukurydza, soja i rzepak.

Na podstawie: RT
Źródło: Autonom

Opublikowano: 17.06.2014

0

Maciej Rysiewicz http://www.gorliceiokolice.eu

Dziennikarz i wydawca. Twórca portali "Bobowa Od-Nowa" i "Gorlice i Okolice" w powiecie gorlickim (www.gorliceiokolice.eu). Zastępca redaktora naczelnego portalu "3obieg". Redaktor naczelny portalu "Zdrowie za Zdrowie". W latach 2004-2013 wydawca i redaktor naczelny czasopism "Kalendarz Pszczelarza" i "Przegląd Pszczelarski". Autor książek "Ule i pasieki w Polsce" i "Krynica Zdrój - miasto, ludzie, okolice". Właściciel Wydawnictwa WILCZYSKA (www.wilczyska.eu). Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.

628 publikacje
270 komentarze
 

2 komentarz

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758