Dla wielu, zapach świeżo parzonej kawy jest pierwszym punktem dnia. Naukowcy twierdzą, że rozwiązali zagadkę, dlaczego nigdy nie smakuje tak dobrze jak pachnie.
Naukowcy twierdzą, że rozwiązali zagadkę, dlaczego kawa nie smakuje tak dobrze jak pachnie.
Akt połykania,,małej czarnej" wysyła serię aromatu w górę tyłu nosa od wewnątrz jamy ustnej, aktywacja ,,drugiego węchu" w mózgu, który jest mniej wrażliwy na smak, powoduje zupełnie inne i mniej satysfakcjonujące uczucie.
W przeciwieństwie do niektórych serów zapach odrażający…Pachnie jak nastolatka buty treningowe ale smak pyszny:)
Na brytyjskim Festiwalu Nauk prof Aberdeen Barry Smith z Uniwersytetu w Londynie, powiedział że mamy dwa zmysły węchu. Zjawisko to jest faktem.Chociaż mamy czujniki w naszym języku 80 procent uważa za smak faktycznie dociera do nas poprzez receptory węchu w naszym nosie.
Receptory, które przekazują wiadomości do naszego mózgu, w różny sposób reagują na zapachy w zależności od kierunku ich ruchu.
Zapach świeżo parzonej kawy jest cudowny, ale kiedy ją spróbujemy czujemy się rozczarowani.