Wraz z serdecznymi życzeniami sukcesów w dążeniu do samowystarczalności
dobra nowina: jest światełko w tunelu… Propozycja do ustawy o sprzedaży bezpośredniej, którą napisaliśmy wspólnie z rolnikami jest u Przewodniczącego Sejmowej Komisji d/s Rolnictwa i Wsi, Jarosława Sachajko (Kukiz’15).
Zapowiedział on, że po prawnej obróbce projekt ten będzie wniesiony do Laski Marszałkowskiej. Aby przyśpieszyć proces prosimy Was o wyrażenie poparcia dla tej naszej wspólnie wypracowanej propozycji.
Najważniejsze punkty poniżej.
Wystarczy przesłać zwrotnie zdanie „Popieram poniższe propozycje do ustawy o sprzedaży bezpośredniej”
i podpisać w imieniu organizacji z podaniem swoich tytułów i stanowiska w organizacji
LUB INDYWIDUALNIE Z PODANIEM SWOICH TYTUŁÓW.
Cała propozycja do ustawy o sprzedaży
bezpośredniej tutaj:https://goo.gl/TdyVwx
PROPOZYCJE DO USTAWY O SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ
1. Sprzedaż bezpośrednia jako końcowe ogniwo produkcji i przetwarzania przez rolnika żywności jest NATURALNYM PRAWEM, które przysługuje mu z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego.
1a. Działalność polegająca na przetwarzaniu i sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzących z własnej uprawy lub hodowli jest działalnością rolniczą. Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż przez rolnika żywności, która sam wytworzył.
2. Sprzedaży bezpośredniej dokonywać może rolnik i każdy członek jego rodziny. W ramach sprzedaży bezpośredniej można sprzedawać produkty pochodzące z upraw i hodowli we własnym gospodarstwie oraz również produkty przetworzone w gospodarstwie.
2a) Mówiąc o produktach przetworzonych mówi się o produktach przetworzonych w sposób naturalny i tradycyjny bez dodatków chemicznych, mało i nisko przetworzonych.
2b) Gospodarz może sprzedawać również przy wykorzystaniu tzw. skrzynki zaufania (bez jego lub domownika stałej obecności).
3. Sprzedaż bezpośrednia może być prowadzona:
a) w miejscu zamieszkania sprzedającego lub kupującego, w tym również w przydomowym sklepiku
b) na wszystkich targowiskach/targach,
c) na festynach, wystawach, dożynkach, zlotach, koncertach i innych publicznych wydarzeniach
d) w handlu obwoźnym
e) wysyłkowo, wykorzystując do tego np. przez internet
f) przy drogach stawiając prowizoryczne (nie trwałe) stoiska zbudowane np. z beli słomianych.
4. Produkcja żywności do sprzedaży bezpośredniej może odbywać się w kuchni lub w odpowiednio przystosowanych pomieszczeniach gospodarskich (wyposażenie podstawowe bieżąca woda, zlew, odzież robocza)
4a) za jakość produktów odpowiada rolnik.
4b) na produkcie powinien być dokładny adres gospodarstwa/producenta.
4c) Rolnik zgłasza odpowiedniej instytucji (czy to sanepidu, czy weterynarii), że podejmuje produkcję i przetwarzanie produktów, podając, w jakim zakresie, i przedkładając oświadczenie, że ponosi pełną odpowiedzialność za jakość wyprodukowanych produktów.
5. Kwota 50 000 zł przychodu w ramach sprzedaży bezpośredniej na rok – to kwota, którą rolnik może osiągać w ramach opłacanego podatku rolnego – wolna od podatku. Jest ona odpowiednia dla małych i średnich gospodarstw rodzinnych.
5a) w ramach sprzedaży bezpośredniej rolnik prowadzi małą/nieuciążliwą rachunkowość (np. zapiski w zeszycie z ponumerowanymi stronami) dotyczącą zbiorów, stanu magazynowego, sprzedaży, aby móc na tej podstawie złożyć na koniec roku (raz w roku) oświadczenie do urzędu skarbowego o ewentualnym przekroczeniu kwoty wolnej od podatku. Od kwoty przychodu wyższej niż 50 000 zł rolnik będzie zobowiązany zapłacić obowiązujący podatek.
6. Konsument ma prawo odwiedzić gospodarstwo po wcześniejszym umówieniu się, aby poznać lepiej gospodarzy i sposoby produkcji żywności na miejscu.
7. Rolnik sam decyduje, jak daleko od miejsca zamieszkania chce sprzedawać swoje produkty – bez limitu kilometrów/odległości od miejsca swojego gospodarstwa
.
8. Sprzedaż bezpośrednia może odbywać się regularnie, sezonowo lub okazjonalnie – w zależności od rodzaju oraz wielkości produkcji i sprzedaży.
==========================
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC
34-146 Stryszów 156, Poland tel./fax +48 33 8797114 biuro@icppc.pl
www.icppc.pl www.gmo.icppc.pl www.eko-cel.pl
WEŹ UDZIAŁ W WARSZTATACH W EKOCENTRUM ICPPC www.eko-cel.pl
Dziennikarz i wydawca. Twórca portali "Bobowa Od-Nowa" i "Gorlice i Okolice" w powiecie gorlickim (www.gorliceiokolice.eu). Zastępca redaktora naczelnego portalu "3obieg". Redaktor naczelny portalu "Zdrowie za Zdrowie". W latach 2004-2013 wydawca i redaktor naczelny czasopism "Kalendarz Pszczelarza" i "Przegląd Pszczelarski". Autor książek "Ule i pasieki w Polsce" i "Krynica Zdrój - miasto, ludzie, okolice". Właściciel Wydawnictwa WILCZYSKA (www.wilczyska.eu). Członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich.