Co będzie na topowej liście rzeczy do spróbowania w 2016 roku? Czy burgery nadal będą popularne? Jakie potrawy będziemy przyrządzać w domu? Domowe kiełbaski Kuchnia 2016 roku wraca głębiej do korzeni. Już nauczyliśmy się robić własny naturalnych chleb, restauracji korzystają coraz częściej z lokalnych produktów, ubijają własne masło, robią własny zakwas, a nawet sery. Następnym krokiem są wyroby wędliniarskie, które powrócą na salony. Samodzielnie przygotowane kiełbaski będą królować na tegorocznych grillach. W restauracjach zobaczymy menu z żurkiem i białą samodzielnie produkowaną kiełbasą. Kluczem do smakowania polskiej sztuki kulinarnej 2016 roku będzie kuchnia regionalna. Powrócą ryby Cefal pospolity, tautoga czarna, kurka – zapewne te nazwy nic Wam nie mówią. Nic dziwnego, bo są to gatunki ryb wyławianych tzw „przy okazji” łowienia […]
Co będzie na topowej liście rzeczy do spróbowania w 2016 roku? Czy burgery nadal będą popularne? Jakie potrawy będziemy przyrządzać w domu?
Domowe kiełbaski
Kuchnia 2016 roku wraca głębiej do korzeni. Już nauczyliśmy się robić własny naturalnych chleb, restauracji korzystają coraz częściej z lokalnych produktów, ubijają własne masło, robią własny zakwas, a nawet sery. Następnym krokiem są wyroby wędliniarskie, które powrócą na salony. Samodzielnie przygotowane kiełbaski będą królować na tegorocznych grillach. W restauracjach zobaczymy menu z żurkiem i białą samodzielnie produkowaną kiełbasą. Kluczem do smakowania polskiej sztuki kulinarnej 2016 roku będzie kuchnia regionalna.
Powrócą ryby
Cefal pospolity, tautoga czarna, kurka – zapewne te nazwy nic Wam nie mówią. Nic dziwnego, bo są to gatunki ryb wyławianych tzw „przy okazji” łowienia tych najbardziej popularnych gatunków – zwyczajnie wpadają one w sieci rybackie . W tym roku mają pojawić się na stole. Czy wyprą łososia i tuńczyka? Tego się dowiemy w trakcje roku.
Brukselka na topie
Brukselka kojarzy się z potrawami komunistycznymi i do niedawna kojarzyła się jedynie ze złymi wspomnieniami z dzieciństwa. Teraz wraca do łask, po to by swoim urokiem kusić w towarzystwie steków, sałatek i innych dań. Doskonale, bo tak się składa, że to bardzo zdrowe warzywo.
Śniadania na bogato
Żyjemy coraz zdrowiej – tak mówią statystyki. Żywimy się coraz lepiej i owsianka stała się na powrót obowiązkowym elementem śniadania. W tym roku idziemy o krok dalej. Nadchodzą owsianki wytrawne. Płatki owsiane gotowane w osolonej wodzie podane będą z wytrawnymi dodatkami – łososiem, kaszą, pomidorami, kwaśną śmietaną lub warzywami. Będziemy też dodawać do nich orzechy, bądź sery.
Nic się nie zmarnuje
W 2016 roku pogłębiamy trend jedzenia wszystkiego. Nie marnujemy już jedzenia a filozofia „od korzenia do łodyżki” zakorzeni się w nas na dobre. Bardzo przyjazny Eko trend dotyczyć będzie nie tylko roślin, ale i mięsa. Wrócą, więc dania z podrobów, skrzydełka i flaczki. Nowe polskie menu w wielu restauracjach będzie się opierać na tej właśnie zasadzie.