Dieta wymaga od nas zmiany nawyków i przyzwyczajeń. Warto stoczyć tę walkę ze starymi nawykami, po to by zmienić życie i sylwetkę. Oto kilka zdrowych propozycji przekąsek, które przydadzą się każdej osobie na diecie. Lekkie sałatki Surowe warzywa mają cudowną zaletę – można je dowolne komponować, tworząc lekkie, proste i zdrowe warzywne sałatki. Wystarczy doda odrobinę sera np. fety, oliwę z oliwek, jogurt lub ocet balsamico. Palce lizać! Sałaty Z pośród gamy przeróżnych zielonych warzyw warto wyróżnić: szpinak, sałatę lodowa, jarmuż, roszponkę, rukolę. Skropione sokiem z cytryny z dodatkiem octu balsamicznego i słonecznikiem stanowić będą doskonałą przystawkę. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że wspomniane produkty są jednymi z najzdrowszych na świecie. Zaletą jest fakt, iż są niskokaloryczne. To najlepsza broń przeciw […]
Dieta wymaga od nas zmiany nawyków i przyzwyczajeń. Warto stoczyć tę walkę ze starymi nawykami, po to by zmienić życie i sylwetkę. Oto kilka zdrowych propozycji przekąsek, które przydadzą się każdej osobie na diecie.
Lekkie sałatki
Surowe warzywa mają cudowną zaletę – można je dowolne komponować, tworząc lekkie, proste i zdrowe warzywne sałatki. Wystarczy doda odrobinę sera np. fety, oliwę z oliwek, jogurt lub ocet balsamico. Palce lizać!
Sałaty
Z pośród gamy przeróżnych zielonych warzyw warto wyróżnić: szpinak, sałatę lodowa, jarmuż, roszponkę, rukolę. Skropione sokiem z cytryny z dodatkiem octu balsamicznego i słonecznikiem stanowić będą doskonałą przystawkę. Bogactwo wartości odżywczych sprawia, że wspomniane produkty są jednymi z najzdrowszych na świecie. Zaletą jest fakt, iż są niskokaloryczne. To najlepsza broń przeciw podjadaniu między posiłkami.
Kiełki
Kiełki są przede wszystkim bardzo zdrowe. Bardzo przyjemnie się je chrupie. Bogate w witaminy i mikroelementy sprawiają, że nasz organizm funkcjonuje sprawniej.
Chrupiące warzywa
Pokrojone w słupki warzywa serwowane na surowo to najlepsza przekąska świata. Mogą zastąpić niezdrowe chipsy, frytki oraz słone przekąski. Sekretem ich powodzenia jest niskokaloryczność. Dzięki temu możemy je jeść bez ograniczeń nie odczuwając wyrzutów sumienia Podaje się je z oliwą, masłem, samodzielnie bądź z dodatkiem lekkiego sosu..
Gotowane warzywa
Tego rodzaju przekąska to doskonały dodatek do głównego dania. Mogła być także serwowane na lunch lub jako przegryzka. Warto dobierać warzywa pod względem ich wartości. Najlepiej dobrać któreś z następujących warzyw: bakłażan, cukinia, szparagi, marchew, brokuły, kalafiory, papryka, pomidory, kapusta.