Nutella została wprowadzona do sprzedaży w 1964 roku przez włoską firmę Ferrero, która nadal produkuje ten produkt. Jako dzieci uwielbialiśmy Nutellę w latach 1970. i 1980., ale rodzice wtedy nie zwracali zbyt wielkiej uwagi na etykiety ze składnikami.
Według oficjalnej strony internetowej Nutelli, składniki są następujące: „cukier, olej palmowy, orzechy, kakao, mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), lecytyna sojowa (emulgator), wanilina (sztuczny aromat)”. Nutella twierdzi, że ich produkt nie zawiera „żadnych sztucznych barwników i sztucznych konserwantów”, a przecież każdy z tych składników jest mocno przetworzony, co oznacza, że w Nutelli nie ma naturalnych składników.
Wanilina to sztuczny aromat – zawiera MSG. Gdy większość ludzi widzi nazwę waniliny, myślą o wanilii. Jednakże jest to prawdopodobnie jeden z najbardziej szkodliwych składników Nutelli. Zapach i smak wanilii to zwykłe chemikalia. Dzięki technologii można je zrobić tanio z ropy naftowej w laboratorium. Największym producentem waniliny w świecie są Chiny, a ponad 90% produktów spożywczych zawiera wanilinę z Chin, w tym Nutella. Najgorsze jest to, że wanilina zawiera nieoznakowany MSG. Nie jest składnikiem odżywczym, witaminą lub minerałem i nie przynosi żadnych korzyści dla zdrowia. MSG wykazuje działanie pobudzające mózg, więc myślimy, że coś smakuje lepiej niż w rzeczywistości jest, a tym samym jemy więcej.
Olej palmowy to najsilniejszy czynnik rakotwórczy. Jeżeli etykieta na produkcie mówi „tłuszcz roślinny”, na 99 procent jest to olej palmowy. Kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju, stopniowo sklejając komórki krwi powodują rozwój nowotworów różnych narządów, mogą wywołać atak serca, bezpłodność i impotencję. Olej palmowy jest dodawany prawie do wszystkiego: produktów mlecznych, pieczywa, wyrobów cukierniczych, jedzenia dla niemowląt. Negatywne skutki stosowania oleju palmowego są podstępnie ukrywane. Olej palmowy jest bardzo szkodliwy dla zdrowia. Eksperymenty przeprowadzone na Uniwersytecie technologii chłodniczych w Petersburgu wykazały, że temperatura topnienia oleju palmowego jest wyższa od temperatury ciała ludzkiego, dlatego NIE JEST on przyswajany i NIE JEST wydalany z organizmu. „Gromadząc się, olej palmowy prowadzi do chorób serca i otyłości” – wyjaśnia lekarz Niezależnego Laboratorium „InVitro”. „Ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom cholesterolu i wspierają rozwój miażdżycy.” Badania przeprowadzone z udziałem dzieci wykazały, że kwas palmitynowy, mieszając się w jelitach z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek, który jest wydalany z dziecka. W efekcie dziecko zaczyna odczuwać niedobór wapnia, który jest niezbędny dla wzrostu i rozwoju. Naukowcy udowodnili, że olej palmowy w jedzeniu dla dzieci pogarsza mineralizację kości, co powoduje wzdęcia, odbijanie i pojawienie się kolki. Olej palmowy kosztuje 30-40 procent mniej od tłuszczu mlecznego.
Lecytyna sojowa jest to produkt odpadowy zawierający rozpuszczalniki i pestycydy, i ma konsystencję od lepkiego płynu do twardego plastiku. Jest najczęściej używana jako emulgator, aby powstrzymać wodę i tłuszcze przed rozwarstwianiem się w żywności, takiej jak margaryna, masło orzechowe, czekoladowe cukierki, lody, śmietanka do kawy oraz jedzenie dla niemowląt. Pomaga również zapobiegać psuciu się produktów co sprawia, że jest środkiem konserwującym i przedłuża trwałość rynkową. Większość soi produkowanej na świecie jest zmodyfikowana genetycznie (GMO). Genetycznie zmodyfikowana soja zawiera wysokie stężenie toksyn.
Pozbawiona minerałów serwatka jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji sera. Serwatka w proszku jest dodatkiem powszechnie używanym w środkach do smarowania, aby uniknąć koagulacji produktu. Wytwarza się ją przez suszenie serwatki, która została poddana obróbce cieplnej w celu usunięcia części minerałów. Stosowana jest również jako pasza dla zwierząt, a także w przemyśle farmaceutycznym. Poziom demineralizacji tego rodzaju serwatki może przekraczać 90%, czyniąc ten składnik całkowicie bezwartościowym w kwestii odżywiania.
Więc wyrzuć to toksyczne smarowidło i poszukaj zdrowszej alternatywy.
Tłumaczenie: Olga Ka
Źródło oryginalne: complete-health-and-happiness.com