Picie kawy to prawdziwa przyjemność. Jednak by parzyć kawę idealną musimy poznać kilka tricków – wszystko zależy od stopnia zmielenia, aromatu, rodzaju kawy, a nawet temperatury parzenia. Jak robić kawę? Oto zestawienie przepisów, które sprawia, że Wasza poranna będzie jeszcze lepsza! Magic Caffé Składniki 2 porcje espresso Mleko lub śmietanka 2 łyżeczki miodu 2 szczypty tartego imbiru Przygotowanie: Miód mieszamy z imbirem, a następnie zalewamy kawą. Zalewamy nim ubitą śmietanę lub spienione mleko. Cappuccino Ice Składniki 1 espresso 250 ml mleka 3 kostki lodu 2,5 łyżeczki cukru 20 ml syropu czekoladowego Przygotowanie: robimy świeże espresso i wlewamy do niego syrop, cukier oraz lód. Mieszamy i wlewamy do spienionego mleka. Hawai Espresso Składniki: 2 filiżanki espresso Zimne mleko […]
Picie kawy to prawdziwa przyjemność. Jednak by parzyć kawę idealną musimy poznać kilka tricków – wszystko zależy od stopnia zmielenia, aromatu, rodzaju kawy, a nawet temperatury parzenia. Jak robić kawę? Oto zestawienie przepisów, które sprawia, że Wasza poranna będzie jeszcze lepsza!
Magic Caffé
Składniki
2 porcje espresso
Mleko lub śmietanka
2 łyżeczki miodu
2 szczypty tartego imbiru
Przygotowanie: Miód mieszamy z imbirem, a następnie zalewamy kawą. Zalewamy nim ubitą śmietanę lub spienione mleko.
Cappuccino Ice
Składniki
1 espresso
250 ml mleka
3 kostki lodu
2,5 łyżeczki cukru
20 ml syropu czekoladowego
Przygotowanie: robimy świeże espresso i wlewamy do niego syrop, cukier oraz lód. Mieszamy i wlewamy do spienionego mleka.
Hawai Espresso
Składniki:
2 filiżanki espresso
Zimne mleko
30 ml Malibu
4 kostki lodu
Przygotowanie: Filiżankę napełniamy rumem oraz spienionym mlekiem. Zalewamy je gorącą kawą i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy kostki lodu.
Winter Caffe
Składniki:
2 filiżanki mocnego espresso
3 żółtka jaja kurzego
2 łyżki cukru
50 ml likieru z pomarańczy
bita śmietana
Przygotowanie: żółtka ubijamy. Kiedy uzyskamy już gęstą masę zalewamy ją zimnym espresso i likierem. Mieszamy z ubitą śmietaną i wlewamy do filiżanek. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Stratochino
Składniki:
1 słabe espresso
4 łyżeczki whisky
2 łyżeczki brązowego cukru
bita śmietana
Przygotowanie: Robimy z cukru karmel i zalewamy nim whisky. Mieszamy składniki i zalewamy kawą. Filiżankę dekorujemy bitą śmietaną.
Nova Crema
Składniki:
2 mocne espresso
2 kostki gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
tarta gałka muszkatołowa
bita śmietana
Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy ze 2 łyżkami bitej śmietany. Mieszankę rozdzielamy do dwóch filiżanek i zalewamy kawą. Posypujemy odrobiną cynamonu i gałki muszkatołowej.
Kawa rosyjska
Składnika:
1/2 filiżanki espresso
250 ml czerwonego wina
4 łyżeczki cukru
4 łyżki wódki
Przygotowanie: Parzymy kawę, słodzimy ją cukrem i doprowadzamy do wrzenia wraz z winem. Dodajemy wódkę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Rozlewamy napój do szklanek.