Zdrowie
Like

Zioła prowansalskie

02/09/2014
536 Wyświetlenia
0 Komentarze
3 minut czytania
Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna mieszanka ziołowa używana jest w celach kulinarnych. Skład ziół prowansalskich stanowią: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.

0


Skład ziół prowansalskich

Najczęściej w skład mieszanki ziołowej wchodzą takie zioła, jak: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka pospolita i majeranek. Czasami także lawenda. Podstawowy składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek. Te zioła kuchenne można kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, niektóre dodatkowo rozdrobnić i zioła prowansalskie własnej roboty gotowe.

  • Rozmaryn – ma silny sosnowy zapach i korzenny, nieco gorzkawy smak. Pobudza apetyt. Idealny do pieczenia mięs, np. baraniny, oraz do marynat.
  • Tymianek – przyjemne, pachnące zioło o lekko gorzkawym smaku. Jego listki utrwalają aromat mieszanki. Najlepszy do ciemnych mięs.
  • Cząber – ma korzenny, lekko gorzki smak i aromatyczny zapach. Łagodzi mieszankę. Sam świetnie pasuje szczególnie do potraw z fasoli.
  • Bazylia – ma korzenno-balsamiczny zapach oraz pieprzno-cytrynowy smak. Orzeźwia mieszankę. Podkreśla smak sałatek i świeżych warzyw.
  • Lebiodka (oregano) – to dziki majeranek o intensywnym zapachu i gorzkawym, korzennym smaku. Po ususzeniu zachowuje swój mocny „śródziemnomorski” aromat.

Właściwości ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła zioła prowansalskie do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła je na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.

Zaletą ziół prowansalskich jest to, że nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę ziół można trzymać w jednych miejscu. Zioła prowansalskie z powodzeniem można dodawać zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę mieszankę przypraw. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.

Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu

0

Wiadomości Zdrowie za Zdrowie

586 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758