Zioła prowansalskie to mieszanka ziół z Prowansji – regionu położonego na południu Francji. Ta aromatyczna mieszanka ziołowa używana jest w celach kulinarnych. Skład ziół prowansalskich stanowią: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych czy potraw z grilla.
Najczęściej w skład mieszanki ziołowej wchodzą takie zioła, jak: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka pospolita i majeranek. Czasami także lawenda. Podstawowy składnik ziół prowansalskich stanowi tymianek. Te zioła kuchenne można kupić w sklepie albo zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy tylko połączyć ze sobą kilka przypraw, niektóre dodatkowo rozdrobnić i zioła prowansalskie własnej roboty gotowe.
Zioła prowansalskie są wspaniałą, aromatyczną mieszanką ziołową, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. To kuchnia francuska wprowadziła zioła prowansalskie do sztuki kulinarnej i rozpowszechniła je na całym świecie. Nazwa mieszanki pochodzi od regionu we Francji – Prowansji, znanej z wielkich zasobów aromatycznych ziół. Połączenie kilku przypraw ze sobą zaowocowało powstaniem wspaniałej kompozycji ziołowej o niepowtarzalnym smaku i zapachu.
Zaletą ziół prowansalskich jest to, że nie trzeba używać wielu słoiczków czy pojemniczków na przyprawy, ponieważ całą mieszankę ziół można trzymać w jednych miejscu. Zioła prowansalskie z powodzeniem można dodawać zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych. Ta mieszanka przypraw stosowana jest do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, przy przygotowywaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw grillowanych, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.
Mieszanka ziół prowansalskich używana jest także w diecie bezsolnej. Jeśli masz problemy z ciśnieniem i pragniesz obyć się bez soli, sięgnij właśnie po tę mieszankę przypraw. Zioła prowansalskie są również polecane ludziom z problemami żołądkowymi, ponieważ pobudzają trawienie. Stosuje się je chętnie do potraw tłustych, wysokokalorycznych i ciężkostrawnych.
Zioła prowansalskie podkreślą smak i zapach niejednej potrawy. Są naprawdę niepowtarzalne, a w kuchni niezastąpione. Dodane do mięs wydobywają ich aromat tak, że trudno się oprzeć jedzeniu