Bez kategorii
Like

Wielkanoc na stole. Mazurki

19/04/2011
492 Wyświetlenia
0 Komentarze
4 minut czytania
no-cover

Przedstawiam przepisy z książki kucharskiej mojej prababci i włożonych do niej notatek mojej babci .

0


Przepisy przepisałm dosłownie, tylko dokonałam przeliczeń i przybliżeń na miarę kilogramową, bo niektóre  przepisy były podane w funtach i łutach. Przepisy pochodzą z książki kucharskiej mojej prababci, o której pisałam w poprzednim wpisie i włożonych do niej notatek. Podejrzewam, ze notatki włożyła moja babcia. Nie jest to jej pismo, wieć pewnie dostała od kogoś. 

Najbardziej odpowiednim na dzisiejsze czasy wydał mi się mazurek wojenny, ze względu na to, że "wypada niedrogo".

Mazurek kruchy (wojenny)

 4 szklanki mąki zmieszać z 15 dag masła 10 dag cukru, 3 jajkami i ¼ szklanki śmietany lub mleka. Ciasto musi być gęste. Wygnieść na stolnicy, rozwałkować i rozciągnąć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Lekko zapiec w piecu. Gdy tylko spód się zarumieni wyjąć ciasto i wyłożyć na nim warstwę dobrej marmolady. Na wierzchu ułożyć ramki i kratkę z pozostałej części ciasta. Teraz ponownie wstawić do pieca, aby ciasto zarumieniło się na wierzchu. Jeżeli mamy w domu konfitury można je także zastosować należy je jednak przedtem osuszyć na durszlaku.

Mazurek jest łatwy do upieczenia, wypada niedrogo. Można go przekładać różnymi masami. Bardzo jest smaczna masa ze zmielonych ususzonych śliwek z olejkiem migdałowych, a także z maku.

 

Mazurek marcypanowy

50 dag cukru, 25 dag zmielonych na masę migdałów, 16 dag mąki, 12 dag niesłonego masła, jedno całe jajo i sok z jednej cytryny; wszystko to zagnieść razem, rozwałkować na opłatkach i upiec w średnim piecu. Po wystudzeniu oblać lukrem cytrynowym. 

Podaje mój przepis na lukier:· 1 łyżka soku z cytryny· 175 g cukru pudru· 1 łyżka ciepłej wody. Wszystko rozetrzeć drewnianą pałką, posmarować.

 

Mazurek pomarańczowy

Ugotować w wodzie 4 pomarańcze, nakłuwszy je w kilku miejscach, gdy będą miękkie, wyjąć z wody. Gdy wystygnął pokroić, w plastry i podsmażyć lekko w syropie. Zrobić kruche ciasto z  ½ kg mąki, 12 dag masła, 12 dag cukru i 2 jaj rozwałkować i upiec w piecu. Następnie ułożyć warstwę smażonych posypać grubo posiekanymi migdałami i wstawić do pieca do obsuszenia.

 Mazurek czekoladowy (ten przepis jest w książce i jest przepisany w notatkach, a więc jest sprawdzony).

½ kg cukru,  ½ kg kakao (oryginalnie czekolady w proszku),1/2 kg migdałów oparzonych, cienko szatkowanych, łyżka mąki pszennej, 6 białek ubitych na pianę i 2całe jaja, wymieszać doskonale, rozmarować na pół palca grubości na blasze wyłożonej opłatkami i piec przez kwadrans w średnim piecu.

 Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie

Upiec cienki placek z kruchego ciasta biorąc 25 dag masła, 25 dag mąki, 25 dag cukru i jedno żółtko, a po upieczeniu posmarować następującą masą: 4 jaja uwiercić z 25 dag cukru, 25 dag tartej czekolady, łyżką mąki; wymieszać z 13 dag poszatkowanych migdałów i wstawić na 10 minut do letniego pieca.

 Smacznego 🙂

0

naszpilach

31 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758