Chcesz zaskoczyć swoich gości i rodzinę? Zrób deser w greckim stylu. Oto przepisy, które możesz wykorzystać i cieszyć się uznaniem najbliższych. Smacznego. Przepis na Baklawę Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 gram cukru 200 ml wody 150 gram migdałów i orzechów np. nerkowca 100 gram pistacji 60 gram masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka mąki Przepis na syrop. Nalewamy wodę do rondelka i wsypujemy do niego cukier. Wlewamy także sok z cytryny miód i cukier. Stawiamy rondelek na ogniu i rozpuszczamy cukier mieszając, aby się przypadkiem nie przypalił. Gotujemy go przez około 2-3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy. Przepis na ciasto: Bierzemy blachę i smarujemy masłem. Wykładamy ciasto francuskie – […]
Chcesz zaskoczyć swoich gości i rodzinę? Zrób deser w greckim stylu. Oto przepisy, które możesz wykorzystać i cieszyć się uznaniem najbliższych. Smacznego.
Przepis na Baklawę
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 gram cukru
200 ml wody
150 gram migdałów i orzechów np. nerkowca
100 gram pistacji
60 gram masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki
Przepis na syrop.
Nalewamy wodę do rondelka i wsypujemy do niego cukier. Wlewamy także sok z cytryny miód i cukier. Stawiamy rondelek na ogniu i rozpuszczamy cukier mieszając, aby się przypadkiem nie przypalił. Gotujemy go przez około 2-3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy.
Przepis na ciasto:
Bierzemy blachę i smarujemy masłem. Wykładamy ciasto francuskie – należy je podzielić na 3 części. Pierwszą z nich delikatnie rozwałkowujemy tak by pokryła blaszkę. Wierzch smarujemy masłem. Mielimy orzechy, migdały i pistacje ( 50 gram pistacji) i rozkładamy pierwszą warstwę. Powinniśmy podzielić bakalie po połowie. Przykrywamy je kolejnym płatem ciasta. Następnie układamy kolejną parte mieszanki i przykrywamy ostatnim płatem ciasta francuskiego. Należy zwrócić szczególną uwagę, by ciasto dobrze przylegało do orzechów. Kroimy ciasto na duże kwadraty. Wierzch smarujemy kolejną warstwą masła i wstawiamy do nagrzanego pieca. Powinien być nagrzany do temperatury około 180 stopni pieczemy je około 35 minut. Kiedy nabierze już kolor wyciągamy je i posypujemy posiekanymi pistacjami. Po wystudzeniu ciasta należy je pokryć warstwą syropu starając się polewać zwłaszcza w przerwy między kwadratami.
A na dokładkę? Krem z owocami
Składniki:
50 gram rodzynek
50 gram posiekanych migdałów
50 gram posiekanych orzechów nerkowca
2 pomarańcze pokrojone w kosteczkę
2 opakowania jogurt greckiego ( 200 ml)
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Posiekane orzechy, migdały mieszamy z rodzynkami. Przesypujemy do jogurtu greckiego i mieszamy ze sobą. Na końcu całość słodzimy miodem. Podajemy w pucharkach z odrobiną bitej śmietany ( opcjonalnie)