Bez kategorii
Like

Przepis na deser po grecku

12/02/2016
694 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

Chcesz zaskoczyć swoich gości i rodzinę? Zrób deser w greckim stylu. Oto przepisy, które możesz wykorzystać i cieszyć się uznaniem najbliższych. Smacznego. Przepis na Baklawę Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 gram cukru 200 ml wody 150 gram migdałów i orzechów np. nerkowca 100 gram pistacji 60 gram masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka mąki Przepis na syrop. Nalewamy wodę do rondelka i wsypujemy do niego cukier. Wlewamy także sok z cytryny miód i cukier. Stawiamy rondelek na ogniu i rozpuszczamy cukier mieszając, aby się przypadkiem nie przypalił. Gotujemy go przez około 2-3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy. Przepis na ciasto: Bierzemy blachę i smarujemy masłem. Wykładamy ciasto francuskie – […]

0


Chcesz zaskoczyć swoich gości i rodzinę? Zrób deser w greckim stylu. Oto przepisy, które możesz wykorzystać i cieszyć się uznaniem najbliższych. Smacznego.

Przepis na Baklawę

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

150 gram cukru

200 ml wody

150 gram migdałów i orzechów np. nerkowca

100 gram pistacji

60 gram masła

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

1 łyżka mąki

Przepis na syrop.

Nalewamy wodę do rondelka i wsypujemy do niego cukier. Wlewamy także sok z cytryny miód i cukier. Stawiamy rondelek na ogniu i rozpuszczamy cukier mieszając, aby się przypadkiem nie przypalił. Gotujemy go przez około 2-3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy i studzimy.

Przepis na ciasto:

Bierzemy blachę i smarujemy masłem. Wykładamy ciasto francuskie – należy je podzielić na 3 części. Pierwszą z nich delikatnie rozwałkowujemy tak by pokryła blaszkę. Wierzch smarujemy masłem. Mielimy orzechy, migdały i pistacje ( 50 gram pistacji) i rozkładamy pierwszą warstwę. Powinniśmy podzielić bakalie po połowie. Przykrywamy je kolejnym płatem ciasta. Następnie układamy kolejną parte mieszanki i przykrywamy ostatnim płatem ciasta francuskiego. Należy zwrócić szczególną uwagę, by ciasto dobrze przylegało do orzechów. Kroimy ciasto na duże kwadraty. Wierzch smarujemy kolejną warstwą masła i wstawiamy do nagrzanego pieca. Powinien być nagrzany do temperatury około 180 stopni pieczemy je około 35 minut. Kiedy nabierze już kolor wyciągamy je i posypujemy posiekanymi pistacjami. Po wystudzeniu ciasta należy je pokryć warstwą syropu starając się polewać zwłaszcza w przerwy między kwadratami.

A na dokładkę? Krem z owocami

Składniki:

50 gram rodzynek

50 gram posiekanych migdałów

50 gram posiekanych orzechów nerkowca

2 pomarańcze pokrojone w kosteczkę

2 opakowania jogurt greckiego ( 200 ml)

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Posiekane orzechy, migdały mieszamy z rodzynkami. Przesypujemy do jogurtu greckiego i mieszamy ze sobą. Na końcu całość słodzimy miodem. Podajemy w pucharkach z odrobiną bitej śmietany ( opcjonalnie)

0

marta.czerwinska

42 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758