Proste i szybkie przepisy na obiad Żyjemy w czasach, w których każdy jest zabiegany i nie ma na nic czasu. Jak więc pogodzić codzienne obowiązki i mieć jeszcze czas na przygotowanie obiadu? Nic prostszego, wystarczy sięgnąć po proste przepisy na obiady, których przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut. Pan makaron Do najprostszych i najszybszych przepisów na dania obiadowe niewątpliwie należą dania z makaronem. Dania szybkie, a co najważniejsze smaczne. Do jednego z takich dań należy makaron z sosem pomidorowo-ziołowym. Aby przygotować taki makaron należy: ugotować makaron i pokroić jedną cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmażyć. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki wraz z sokiem i smażymy do uzyskania konsystencji sosu, pamiętajmy o tym, aby nasz […]
Proste i szybkie przepisy na obiad
Żyjemy w czasach, w których każdy jest zabiegany i nie ma na nic czasu. Jak więc pogodzić codzienne obowiązki i mieć jeszcze czas na przygotowanie obiadu? Nic prostszego, wystarczy sięgnąć po proste przepisy na obiady, których przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.
Pan makaron
Do najprostszych i najszybszych przepisów na dania obiadowe niewątpliwie należą dania z makaronem. Dania szybkie, a co najważniejsze smaczne. Do jednego z takich dań należy makaron z sosem pomidorowo-ziołowym. Aby przygotować taki makaron należy: ugotować makaron i pokroić jedną cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmażyć. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki wraz z sokiem i smażymy do uzyskania konsystencji sosu, pamiętajmy o tym, aby nasz sos doprawić ziołami prowansalskimi, wedle uznania możemy też dodać ząbek czosnku. Następnie dodajemy makaron, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Danie dekorujemy listkami świeżej bazylii.
W greckim stylu
Jeśli mamy ochotę na jakieś „bardziej konkretne” danie, to z pomocą przybywa Briami. Grecka zapiekanka, która często gości na greckich stołach. Jak ją przyrządzić? Najpierw musimy rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wszystkie warzywa (5 cukinii pokrojonych w plastry, 4 duże ziemniaki pokrojone w plastry, 5 ząbków czosnku, 2 pomidory pokrojone na ćwiartki) wsypujemy do dużego, żaroodpornego naczynia. Następnie wlewamy wodę, oliwę i posypujemy ziołami oraz dosyć mocno przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ok. 15 dag parmezanu pokrojonego w kostkę i wszystko razem mieszamy. Pieczemy około półtorej godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie się przyrumieniły. Grecy podają tę zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i chrupiącą bagietką.
Po więcej inspiracji na pyszne potrawy zapraszamy tutaj.