ONA I ON
Like

Pomidorowy zawrót głowy

16/06/2015
855 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

Pomidorowy zawrót głowy   Pomidory to dla wielu z nas nie lada przysmak i najlepiej by było, gdyby pojawiały się w każdym daniu i nie tylko. W sklepach bardzo często widać na półkach przeznaczonych na napoje sok o smaku pomidorowym, jednak najwięksi smakosze tego trunku zgodnie twierdzą, że najlepszy jest sok zrobiony, samemu w domu.  Jeśli fan, powyżej wymienionego soku, ma na ogródku własnoręcznie zasadzone i pielęgnowane pomidory jego szczęście nie zna granic, a to przede wszystkim dlatego, że może bez żadnych ograniczeń przygotowywać sobie napój pomidorowy co rano. Wystarczy tylko wyjść na podwórko i zebrać odpowiednią ilość tego czerwonego przysmaku. Ktoś zapyta, co zrobić, gdy nadchodzi zima i pomidorów brak? Bez obaw można przecież odpowiednio wcześniej zrobić ten sok […]

0


Pomidorowy zawrót głowy

 

Pomidory to dla wielu z nas nie lada przysmak i najlepiej by było, gdyby pojawiały się w każdym daniu i nie tylko. W sklepach bardzo często widać na półkach przeznaczonych na napoje sok o smaku pomidorowym, jednak najwięksi smakosze tego trunku zgodnie twierdzą, że najlepszy jest sok zrobiony, samemu w domu.  Jeśli fan, powyżej wymienionego soku, ma na ogródku własnoręcznie zasadzone i pielęgnowane pomidory jego szczęście nie zna granic, a to przede wszystkim dlatego, że może bez żadnych ograniczeń przygotowywać sobie napój pomidorowy co rano. Wystarczy tylko wyjść na podwórko i zebrać odpowiednią ilość tego czerwonego przysmaku. Ktoś zapyta, co zrobić, gdy nadchodzi zima i pomidorów brak? Bez obaw można przecież odpowiednio wcześniej zrobić ten sok do słoików i przetrwa on bez żadnych niespodzianek, aż do następnego lata.

 

Składniki potrzebne do zrobienia soku

 

By cieszyć się smakiem soku pomidorowego potrzebujemy kilku niezbędnych składników. Będą nimi jeden kilogram pomidorów, półtorej łyżki soli i półtorej łyżki cukru.

 

Sposób przygotowania

 

Zdrowe i dojrzałe pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić nierdzewnym nożem na ćwiartki. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i rozgotować.

Przetrzeć przez sito, dodać sól i cukier, ponownie zagotować.

Gorący sok przelewać do wyparzonych słoików do wysokości poniżej 2 cm od brzegów.

Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 25 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia. Zobacz więcej

0

tommeee

10 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758