Pokrzywy, chmiel i inne smaczne zielska
26/05/2012
586 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
W uzupełnieniu artykułu profesora Rybińskiego
Profesor Rybiński w dzisiejszym poście podał kilka rad, jak przygotować się na nadchodzący kryzys. 1/ Rad dla tych, którzy coś mają i nie chcą tego stracić.
Tym, którym ledwo starcza do pierwszego, czyli większości, bardziej przyda się przypomnienie jak dawniej ludzie sobie radzili.
"Zarząd królewskiego ogrodu botanicznego w Berlinie podaje w "Pharm, Ztg." wiadomość o szeregu roślin dzikich, które ewentualnie można by spożywać jako jarzyny. I tak młode latorośle chmielu i pokrzywy zastępują wybornie szpinak; dadzą się także przyrządzać jak szparagi. Potrawę wcale podobną do szpinaku można otrzymać również z mokrzycy, szczawiu, oraz z liści mączyńca i łobody, o ile nie wydają cokolwiek przykrej woni mleczka śledziowego.
Jako jarzyny do zup nadają się znakomicie bobrek, żeniszek i żywokost.
Obok kapusty zwykłej istnieje kapusta polna, o zbliżonym smaku i równie pożywna.
Sałaty można przyrządzać z rzeżuchy, dmuchawca, brodawnika mleczowego, przełącznicy, omylnika skalnego i kaczyńca.
Prócz znanych jarzyn okopowych powinno się także wprowadzić do jadłospisu przyjemne w smaku potrawy z uszycy, wiesiołka, żołędzi, jeleniego oka i kwiatów doniczkowych. Niesłusznie też poszedł w zapomnienie pasternak.
Z wysuszonych liści jeżynowych da się przyrządzać aromatyczne herbatę.
Trzeba dodać, że niektóre z wymienionych roślin znane są gastronomii francuskiej i szwajcarskiej, większość zaś stanowi podstawę kuchni jarskiej."2/
Smacznego!
1/ http://rybinski.nowyekran.pl/post/63460,jak-sie-przygotowac-na-nadchodzacy-kryzys
2/ Goniec Wielkopolski, Nr 99, 01.05.1915 rok