PIRÓG BIŁGORAJSKI – zdrowa alternatywa dla pieczywa i prosty sposób wykonania.
Zdrowa a przede wszystkim bezglutenowa alternatywa dla pieczywa i prosty sposób wykonania.
0,5 kg kaszy gryczanej (może być jaglana)
0,5 kg sera białego
200 ml śmietanki
1 jajko
0,5 kg pieczarek uduszonych z 2 dużymi posiekanymi cebulami
2 szklanki wody
sól, pieprz
Wymieszać składniki, wrzucić do formy i piec około godziny w ok. 170 stopniach Celsjusza przykryte.
Piróg jest bardziej mokry niż chleb, można go kroić w kromki tak jak na zdjęciu, podgrzewać do potraw na gorąco, robić z niego kanapki, zapiekanki itp.
Chyba powinniśmy popracować nad całkowicie wegańska recepturą tego cuda.
O zdrowotnych właściwościach kaszy gryczanej dowiesz się na facebookowym blogu Magia i Luksus Natury Dla Zdrowia i Urody
Pisze, fotografuje, filmuje dslr, interesuję się ekologią i naturalnymi terapiami, kocham piękno przyrody.
Jeden komentarz