Bez kategorii
Like

Piątkowy obiad – kotlet rybny i zupa grzybowa

04/03/2011
384 Wyświetlenia
0 Komentarze
2 minut czytania
no-cover

Kryzys. Jedzenie coraz droższe, droższe i droższe. Jeszcze rok temu na piątkowy obiad zaproponowałabym pieczonego łososia, dziś polecam oszczędną, choć równie smaczną wersję potrawy rybnej – kotlety z filetów rybnych. Wcześniej jednak robimy zupę grzybową, z pieczarek z dodatkiem kilku grzybów suszonych (zostało mi jeszcze pół puszki własnoręcznie zebranych i ususzonych: Zupa grzybowa: Umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki,, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy, lekko podsmażamy, po czym przykrywamy i dusimy we własnym sosie do miękkości. Wcześniej namoczone w ciepłej wodzie suszone grzyby kroimy cienko, wraz z wodą (bez piasku, który się zebrał na dnie) dodajemy do garnka z wywarem warzywnym (wywar taki przygotowuję raz na kilka dni, w dużym garnku, z […]

0


Kryzys. Jedzenie coraz droższe, droższe i droższe. Jeszcze rok temu na piątkowy obiad zaproponowałabym pieczonego łososia, dziś polecam oszczędną, choć równie smaczną wersję potrawy rybnej – kotlety z filetów rybnych.

Wcześniej jednak robimy zupę grzybową, z pieczarek z dodatkiem kilku grzybów suszonych (zostało mi jeszcze pół puszki własnoręcznie zebranych i ususzonych:

Zupa grzybowa: Umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki,, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dorzucamy pieczarki, solimy, lekko podsmażamy, po czym przykrywamy i dusimy we własnym sosie do miękkości. Wcześniej namoczone w ciepłej wodzie suszone grzyby kroimy cienko, wraz z wodą (bez piasku, który się zebrał na dnie) dodajemy do garnka z wywarem warzywnym (wywar taki przygotowuję raz na kilka dni, w dużym garnku, z samych warzyw lub z dodatkiem kości, i codzinnie wykorzystuję do zrobienia innej zupy). Dodajemy również pieczarki, wrzucamy garść makaronu i gotujemy do miękości. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną, posypujemy natką pietruszki.

Kotlety rybne: 2-3 filety z miruny (lub innej ryby – dla czteroosobowej rodziny powinno byc ok. 40-50 dag filetów), cebula, bułka tarta, jajka, natka pietruszki lub czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości masła. Przepuszczamy pokrojone filety przez maszynkę, dodajemy cebulę, jajka, bułkę tartą, zieleninę, sól i pieprz, wyrabiamy bardzo dokładnie. Najlepiej przygotować w czwartek wieczorem i schłodzić w lodówce. Formować małę kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ogórkiem kiszonym lub surówką w kiszonej kapusty.

0

Animela

polityka, kulinaria, literatura

10 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758