Oświadczenie dla prasy – Opolskie Stowarzyszenie Pamięci Narodowej

26/02/2011

Zawiadamiamy o terminie procesu sądowego, który  spółka Agora wytoczyła Antoniemu Klusikowi, członkowi Opolskiego Stowarzyszenia Pamięci Narodowej za rzekome  naruszenie dóbr Agory i Gazety Wyborczej., którą Antoni Klusik nazwał organizacją przestępczą i wrogą naszej cywilizacji.    Słowa te wypowiedział 10 paździenika  2010 roku na konferencji prasowej zorganizowanej przez OSPN i posła PiS Sławomira Kłosowskiego z powodu wcześniejszych publikacji w opolskim dodatku Gazety Wyborczej, która dopuściła się obelżywych insynuacji wobec Antoniego Kluska przypisując mu niegodziwe intencje wykorzystywania dla celów politycznych śmierci swojego brata Jana Klusika pobitego w sierpniu 2010 roku w czasie obrony „Krzyża Pamięci” na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.     Rozprawa przeciwko Antoniemu Klusikowi toczyć się będzie w dniu 3 marca 2011 roku o godzinie 8:30 przed Sądem Okręgowym w Opolu […]

Rozprawa przeciwko Antoniemu Klusikowi toczyć się będzie w dniu 3 marca 2011 roku o godzinie 8:30 przed Sądem Okręgowym w Opolu przy Pl. I.Daszyńskiego.

W sytuacji, gdy wielki koncern prasowy występuje przeciwko obywatelowi istnieje obawa o naruszenie podstawowej wolności obywatelskiej, jaką jest wolność słowa i obawa o dyskryminującą przewagę nad obywatelem. Dlatego zapraszamy w charakterze obserwatorów wszystkie media, zwłaszcza te, tradycyjnie należące do wolnego świata, by zagwarantować prawdziwy i obiektywny przekaz z Sali sądowej.

Prezes OSPN Jerzy Łysiak
Sekretarz OSPN   Wiesław Ukleja

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

We would like to inform you of a date of a lawsuit that Agora company has filed against Antoni Klusik, the member of Opole Association of National Memory. He is sued for the alleged violation of Gazeta Wyborcza’s personal rights for calling the newspaper „criminal organisation, hostile to our civilisation”, the words he expressed on the 10th of October 2010 during press conference held by Sławomir Kłosowski, the Law and Justice (PiS) Member of Parliament, and Opole Association of National Memory.

It was his response to previous publications in Opole supplement to Gazeta Wyborcza which made insulting insinuations about Mr. Klusik by accusing him of the most vile intentions of taking advantage of his brother’s death for political means. Jan Klusik was severely beaten on August 2010 in defence of the Smolensk memorial cross at the Presidential Palace.

The trial against Mr. Antoni Klusik will begin on the 3rd of March 2011, at 8:30 in the morning, in the district court of Opole at I. Daszyński square.

The situation in which a powerful press corporation such as Agora comes out against a private citizen raises serious concerns over a violation of basic national rights such as freedom of speech and exposes the company’s discriminatory and superior position over a citizen.

Therefore we kindly invite all the mass media, especially those independent of government or corporate influences, to participate in the trial and serve as objective observers and guarantee an authentic and faithful report from the courtroom.

President of Opole Association of National Memory     Jerzy Łysiak
Secretary of Opole Association of National Memory  Wiesław Ukleja

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Więcej o tej sprawie

Jacek

Zagladam tu i ówdzie. Czesciej oczywiscie ówdzie. Czasem cos dostane, ciekawsze rzeczy tu dam. ''Jeszcze Polska nie zginela / Isten, áldd meg a magyart'' Na zdjeciu jest Janek, z którym 15 sierpnia bylismy pod Krzyzem.