Bez kategorii
Like

Ogóreczki a’la Solway.

10/06/2012
466 Wyświetlenia
0 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Nadszedł czas chłodników. Oto przepis na jeden z nich.

0


 

 

 

 

Jest niezwykle prosty, niedrogi, błyskawiczny. I pyszny! 

Bierzemy tyle ogórków zielonych, obranych ze skórki, ile kiszonych ze skórką.

 

 

 

 

 

 

Ścieramy ogórki na tarce o dużych oczkach. Niczego nie odlewamy ani nie odciskamy!

Dodajemy: roztarty czosnek wedle upodobań /lub granulowany/, sól lub białą vegetę /to ta bez glutaminianu sodu/, mielony pieprz, nieco czubricy zielonej – jeżeli ktoś ma, ale niekoniecznie, 2 – 3 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny i: albo śmietanę 18% lub 12%, albo dobry jogurt, albo dobre zsiadłe mleko w takiej ilości, by uzyskać konsystencję gęstej zupy.

Pamiętajmy, że kiszone ogórki oddadzą swoją sól, więc ostrożnie z soleniem!

Mieszamy wszystko. Można w osobnych miseczkach podać posiekany szczypiorek i koperek dla amatorów.

Jeść można natychmiast i jako chłodnik – wtedy z ziemniaczkami pod różnymi postaciami lub z grzankami, i jako przystawkę do drugiego dania – wówczas spełnia rolę mizerii. Do kanapek na kolację równiez smakuje wyśmienicie.

 

 

 

Pomysł na ten chłodnik powstał, gdy połączyłam przepis bałkański z najpyszniejszymi na świecie polskimi, kiszonymi ogóreczkami, bez których życie jest ponure, albo wręcz niemożliwe. 

 

0

KOSSOBOR

Niby z porzadnej rodziny, a do komedyantów przystala. Ci artysci...

232 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758