Domeną większości imprez czy spotkań towarzyskich jest to, że podaje się na nich alkohol. O ile jesteśmy gośćmi na takich imprezach, to nie musimy martwić się o zasady podawania drinków. Jeżeli jednak przyjmujemy gości u siebie i serwujemy im alkohol, to powinniśmy robić to w odpowiedni sposób. Ważna jest nie tylko odpowiednia temperatura trunku i sposób jego przyrządzenia, ale również właściwy dobór szkła barowego.
Kultura picia alkoholu
Jeszcze do niedawana Polacy najczęściej (i najchętniej) sięgali po wódkę. A kieliszki do tego alkoholu ma chyba każdy i problemu z doborem szkła nigdy nie było. Czasy się jednak zmieniły, coraz chętniej sięgamy po inne, słabsze alkohole. W sklepach mamy ogromny wybór trunków oraz szkła, w jakim możemy go podać. Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że istnieje przynajmniej kilka rodzajów szklanek do piwa. Oczywiście nie należy od nikogo wymagać aby miał w domu kilkadziesiąt kieliszków i szklanek, jednak warto z głową korzystać z tego co mamy. Jeżeli na imprezie serwujemy wykwintne drinki, to powinniśmy podawać je w smukłych kieliszkach na cienkich nóżkach. W szklance do whisky możemy podać mieszkanki alkoholu wysokoprocentowego z różnego rodzaju sokami, jednak najlepiej smakują one ze szklanek wąskich i wysokich. Jeżeli nie jesteśmy koneserami wina, to do sporadycznego użytku powinien wystarczyć nam jeden, uniwersalny komplet kieliszków.
Rodzaje szklanek i kieliszków do alkoholu
Trunki na spotkaniach spożywamy najczęściej z kieliszków lub szklanek. Bezpośrednio z butelki możemy wypić piwo, jednak nie zawsze jest to dobrze odbierane. W kieliszkach serwuje się klasyczne drinki, do których powinniśmy użyć kieliszków koktajlowych (cechuje je stożkowaty kształt i długa nóżka). Wysokie i wąskie są kieliszki szampanowe, natomiast te duże, z krótką nóżką przeznaczone są do podawania koniaku. Problem możemy mieć z wyborem kieliszków do wina, bowiem różnice między nimi są minimalne. Szkło do wina czerwonego powinno mieć nóżkę odpowiedniej długości, za którą powinniśmy trzymać kieliszek, aby nie dopuścić do ogrzania trunku. Kieliszki do białego wina są zazwyczaj nieco mniejsze i mają cieńszą nóżkę. Mniej zamieszania jest ze szklankami – w niskich podajemy alkohole serwowane z lodem, natomiast w wysokich możemy przygotowywać drinki z sokami.
No i nie zapominajmy o złotej zasadzie – przed imprezą zawsze warto się „naoliwić”.
3 komentarz