List otwarty do liderów i zarządów partii patriotycznych

30/09/2011

Przewodniczący i zarządy partii politycznych

/wg rozdzielnika/

L I S T   O T W A R T Y

Szanowne Panie,

Szanowni Panowie!

Dot. Sytuacji środowisk patriotycznych przed wyborami.

Ukształtowany przy okrągłym stole układ funkcjonuje nadal skutecznie niszcząc planowo i systematycznie państwo polskie. Zlikwidowanie lub oddanie w obce ręce polskiej gospodarki, zniszczenie naszego przemysłu, dławienie zdolności narodu do obrony swojej niepodległości, podpisanie antypolskich traktatów z Unią Europejską, poparcie przez parlament, wbrew wszelkim merytorycznym racjom, budowy elektrowni atomowych, wyprzedaży polskiej ziemi, wprowadzanie roślin genetycznie zmodyfikowanych, ogromne zadłużenie państwa – to owoce działania rządzącego Polską od ponad 20 lat  układu. Odsunąć go od władzy może tylko silny, dobrze zorganizowany blok patriotyczno-narodowy.

Wychodząc naprzeciw temu wyzwaniu, inspirowani przez środowisko patriotyczne Rzeszowa i innych miast, Stowarzyszenie Obrony i Rozwoju Polski (SOiRP) zorganizowało w Rzeszowie dwa spotkania zapraszając do udziału w nich liderów licznych organizacji mieniących się patriotycznymi. Celem tych spotkań było przede wszystkim wypracowanie porozumienia  organizacji w przedmiocie  utworzenia jednego, wspólnego komitetu wyborczego, wspólnej listy kandydatów i połączenia wysiłku w pracy w kampanii wyborczej w nadchodzących wyborach parlamentarnych. Zapoznaliśmy wszystkich z nową inicjatywą podjętą przez portal internetowy Nowy Ekran. Tylko taka postawa dawała szansę na realne włączenie się do walki politycznej o Polskę.

Z zaproszenia do udziału w rozmowach nie skorzystali jednak wszyscy. Z takiej szansy łączenia naszych środowisk, budowania siły politycznej, nie skorzystali i odmówili udziału w rozmowach liderzy: Porozumienia Organizacji Niepodległościowych i Patriotycznych z panem Witoldem Koralewskim na czele, Stronnictwa Ludowego „Ojcowizna” z prezesem Kazimierzem Chrzępą, Przymierza Narodu Polskiego z przewodniczącym prof. Ryszardem H. Kozłowskim, Przymierza Ludowo-Narodowego z prezesem Andrzejem Turkiem, Prawicy Rzeczypospolitej Polskiej z panem Markiem Jurkiem.

Na tworzenie szerokiej koalicji nie wyrazili zgody obecni na spotkaniu w dniu 28 maja 2011 roku pan Gabriel Janowski, prezes Przymierza dla Polski oraz pan Witold Bałażak prezes Ligi Polskich Rodzin. Pan W. Bałażak swoje stanowisko tłumaczył decyzją władz partii o samodzielnym starcie LPR w wyborach. Pan Ryszard Jarznicki prezes Polski Patriotycznej wyraził zainteresowanie przystąpieniem jego organizacji do szerokiej koalicji. Zmienił jednak swoje zdanie i odmówił dalszego udziału w pracy.

Obecni na spotkaniach przedstawiciele zaproszonych organizacji społeczno-politycznych, wyrażali konstruktywne stanowiska swoich organizacji, w tym gotowość do daleko idących kompromisów w imię wartości najwyższych. W odpowiedzi, jedynie pan śp. Andrzej Lepper przewodniczący Partii Samoobrona czynił starania na rzecz utworzenia bloku patriotycznego, co z szacunkiem i uznaniem pragniemy podkreślić. Podobne działania podejmował pan prof. Andrzej Flaga. Jednak starania te nie spotkały się z poparciem innych partii.

Na spotkaniu dnia 28 maja 2011 roku uzgodniono listę priorytetów oczekujących na realizację dla ratowania Polski.  (załącznikNr1)

Pragnąc podkreślić znaczenie podjętej misji połączenia organizacji patriotycznych przed wyborami parlamentarnymi Zespół Organizacyjny spotkania w Rzeszowie zwrócił się do wielu organizacji z apelem o szerokie poparcie tej idei. Wskazywano na konsekwencje braku takiego porozumienia i skutki rozproszenia głosów elektoratu katolicko- narodowego (załącznik Nr 2).  Uczestniczący w spotkaniu  przedstawiciele zaproszonych organizacji apelowali w dramatycznych słowach o wspólne działanie w obronie upadającego państwa  polskiego.

Niestety  te liczne wystąpienia i apele nie spowodowały zmiany egoistycznych, wręcz partyjniackich zachowań liderów największych organizacji, preferujących  własne interesy partyjne  a nie dobro  Narodu i państwa polskiego.  Pierwsze „sukcesy” ich krótkowzrocznych działań okazała Państwowa Komisja Wyborcza ogłaszając wyniki rejestracji komitetów wyborczych. Wyjawiło się też kłamstwo Zarządu LPR  kiedy okazało się, że Liga Polskich Rodzin nie wystawiła swoich list kandydatów do Sejmu RP.

Żaden z komitetów wyborczych  partii patriotycznych nie zarejestrował list kandydatów w ponad połowie okręgów wyborczych, tracąc realistyczne szanse  na wprowadzenie swoich kandydatów do parlamentu.  Powtórzyła się więc sytuacja z  wyborów parlamentarnych w roku 1993. (załącznik nr 3 – wykaz zarejestrowanych list kandydatów przez  PKW).

Od ponad 20-tu lat realizowane są błędne i szkodliwe dla Polski decyzje politycznych „wodzów”. Ich brak wyobraźni, nieuczciwe intencje, prywata, czy może agenturalne  inspiracje utorowały drogę do wdrożenia niszczących państwo polskie procesów ekonomicznych i społecznych.  Niestety nadal nie wyciągnięto z tamtych wydarzeń właściwych wniosków. Podobny scenariusz „przygotowania” naszego środowiska do wyborów powtórzył się  także w roku 2011. Ci sami ludzie od wielu lat, pod najszczytniejszymi hasłami skłócają i rozbijają polskie środowisko,  rujnując i paraliżując rozwój  życia politycznego.

Na scenie politycznej z marnym skutkiem od lat funkcjonuje co najmniej kilka partii z tzw. opcji narodowej. Zamiast tworzyć siłę do walki o odzyskanie Polski, od lat zadawalają się bratobójczymi wojenkami. Wypada więc zapytać o faktyczne  motywy takiego postępowania. Komu to służy? Bo na pewno nie Polakom. Pytamy więc wszystkich  partyjnych liderów i zarządy partii  mieniące się rodowodem patriotycznym, ludowym, narodowym, katolickim, …, polskim – DLACZEGO?

Uważamy, że czas najwyższy wyciągnąć wnioski z takiej „polityki” i wyeliminować  z życia publicznego szkodzących Polsce i Polakom ludzi. Dzięki nim i ich politycznym gierkom środowiska organizacji patriotyczno-narodowych zostały wyeliminowane z parlamentu i wszystko wskazuje, że nic się tu nadal nie zmieni. Na kogo mamy iść głosować? Czy w ogóle mamy uczestniczyć w tej farsie i manipulacjach PKW?

Zwracamy się z pytaniem do członków partii:

Porozumienie Organizacji Niepodległościowych i Patriotycznych;

Stronnictwo Ludowe Ojcowizna;

Liga Polskich Rodzin;

Polska Patriotyczna;

Przymierze dla Polski;

Prawica Rzeczypospolitej;

Przymierze Narodu Polskiego;

Przymierze Ludowo-Narodowe;

Nowa Prawica;

Liga Obrony Suwerenności,

Co osiągnęliście jako Polacy, przyjmując taką postawę? Czy akceptujecie nadal takie działania swych liderów? Czy macie świadomość, że takim działaniem zarządy Waszej partii włączyły Was do grona tych, co przyczyniają się do likwidacji Państwa polskiego? Czy macie świadomość i akceptujecie fakt braku w polskim parlamencie autentycznych przedstawicieli narodu polskiego?

Czas chyba najwyższy odpowiedzieć sobie na te pytania i podjąć niezwłocznie wysiłek wprowadzenia do działalności politycznej ludzi kompetentnych, wiernych  Bogu i Ojczyźnie.

Rzeszów, dnia 24 września 2011 r.

Z upoważnienia przedstawicieli organizacji zebranych dnia 24 września 2011r

podpisali:

Jan Krzanowski i Andrzej Klimek

Załączniki:

1.        Lista strategicznych priorytetów dla Polski;

2.        Apel w sprawie konsolidacji organizacji patriotycznych do wyborów parlamentarnych;

3.        Listy kandydatów do sejmu zarejestrowanych przez Państwową Komisję Wyborczą

Wroc

Wroclawski Komitet Patriotyczny serdecznie zaprasza wszystkich patriotów, którzy chca aktywnie dzialac na rzecz zjednoczenia Narodu Polskiego i naprawy Rzeczypospolitej: kontakt@wroclawskikomitet.pl