Pod względem produkcji jabłek jesteśmy w ścisłej czołówce. W przeliczeniu na mieszkańca zajmujemy pierwsze miejsce w świecie – podaje polskieradio.pl.
– To zobowiązuje – podkreśla prof. Kazimierz Tomala ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ekspert i prawdziwy miłośnik jabłek.
O mitach i prawdach na temat tych owoców ekspert mówił w "Czterech porach roku”. Jak podkreślał prof. Tomala, jabłka są przede wszystkim łatwo dostępne, bo z naszej strefy klimatycznej, do tego mają bardzo różnorodny smak i zapach. – Dlatego nigdy nie powinny się znudzić – zachwala ekspert.
I podkreśla, że najlepiej jeść różne, dostępne odmiany. – Jabłka mają czerwone barwniki, które są bardzo prozdrowotne. Nie znajdziemy tego np. w bananie – podkreśla.
Więcej:
http://www.polskieradio.pl/7/163/Artykul/704023,Jestesmy-swiatowa-potega-Wyprzedzamy-Chiny-i-USA
"Szef Dzialu Ekonomicznego Nowego Ekranu. Dziennikarz z 10-letnim stazem. Byly z-ca szefa Dzialu Biznes "Wprost"."