Unia Europejska ma zamiar wycofać konieczność oznaczania dat ważności na niektórych produktach. Są takie produkty, które można jeść nawet kilka lat po zakupie, jednak prawo ustanawia, ze muszą one mieć konkretną datę ważności. Ludzie coraz więcej kupią, ale i coraz więcej żywności trafia do kosza. Oto kilka porad, co można zostawić po terminie, a co warto wyrzuć od razu po terminie ważności. Warto na samym początku rozgraniczyć dwa rodzaje oznaczeń. Na opakowaniach produktów możemy znaleźć oznaczenie – „należy spożyć do” oraz „należ spożyć przed”. Pierwsze oznacza datę, po której dany produkt nie powinien być spożywany i może być szkodliwy, natomiast drugi wyznacznik oznacza produkty, które mogą być spożywane- mogą tracić na jakości, jednak nadają się do jedzenia. Do produktów które […]
Unia Europejska ma zamiar wycofać konieczność oznaczania dat ważności na niektórych produktach. Są takie produkty, które można jeść nawet kilka lat po zakupie, jednak prawo ustanawia, ze muszą one mieć konkretną datę ważności.
Ludzie coraz więcej kupią, ale i coraz więcej żywności trafia do kosza. Oto kilka porad, co można zostawić po terminie, a co warto wyrzuć od razu po terminie ważności.
Warto na samym początku rozgraniczyć dwa rodzaje oznaczeń. Na opakowaniach produktów możemy znaleźć oznaczenie – „należy spożyć do” oraz „należ spożyć przed”. Pierwsze oznacza datę, po której dany produkt nie powinien być spożywany i może być szkodliwy, natomiast drugi wyznacznik oznacza produkty, które mogą być spożywane- mogą tracić na jakości, jednak nadają się do jedzenia.
Do produktów które nadają się do zjedzenia bez ograniczeń nawet po kilku latach należą przede wszystkim: makaron, ryż, kawa, kasza, cukier, mąka, woda butelkowana, ocet, miód, sól, niektóre przyprawy zamknięte w opakowaniach, herbata szczelnie zamknięta.
Po dacie przydatności może zmienić się ich zapach, wygląd lub intensywność smaku, jednak nie są one szkodliwe. Produktem praktycznie wiecznym jest np. miód. Nigdy się nie psuje.
Produkty spożywcze, które można zjeść parę miesięcy po proponowanym terminie spożycia to zwłaszcza suche produkty, takie jak ciastka, ale również olej, czekolada, różnego typu batoniki, dżemy, musy owocowe, pikle. Warunkiem jest oczywiście szczelne zamknięcie – prawidłowe przechowywanie pozwala przedłużyć żywotność produktów. Mimo wszystko przed spożyciem tego rodzaju jedzenia należy sprawdzić czy jego wygląd i zapach jest w porządku. Jeśli wygląda lub pachnie nie przyjemnie najlepiej zrezygnować z jego spożycia. W sytuacji gdy otwieramy przeterminowany produkt lepiej jest zjeść go w ciągu 48 godzin a najlepiej od razu, gdyż kontakt z powietrzem może aktywować znajdujące się na produkcie bakterie.
Czego nie wolno jeść po terminie? Zwracamy uwagę zwłaszcza na te rzeczy, które trzymamy zawsze w lodówce. Przede wszystkim do tego typu produktów zaliczamy mięso – nie jest to szczególnie niebezpieczne przez prawdopodobieństwo zatrucia jadem kiełbasianym. Oprócz tego należy zwracać uwagę na produkty z kategorii nabiału, bowiem po terminie ważności zapewne zaczynają się wewnątrz nich tworzyć kolonie bakterii, pleśń i zachodzą procesy rozkładowe. Należy również uważać w zakresie spożywania pieczywa, bowiem w niektórych przypadkach może się wewnątrz bochenka tworzyć pleśń.
Jeden komentarz