W związku z pojawiającymi się w całej Europie aktami medialnego antyhungaryzmu, na znak solidarności z naszymi węgierskimi Bratankami, postanowiłem, że w dniu 05.05.2011 po raz kolejny, uroczyście spożyję gulasz.
Zachęcam do udziału w akcji.
Chłodny Żółw
Kiedy mnie ktoś konkretnie pyta skąd (z jakiej części Polski?) mi się to wzięło, to konkretnie odpowiadam ("z całej Polski"):
1) Bzdury na temat Węgier ("zagrożenie demokracji", "druga Białoruś") pojawiają się już od wielu miesięcy.
2) Uznajmy, że "Gulaszowy Czwartek" to coś w rodzaju miesięcznicy Dnia Przyjaźni Polsko-Węgierskiej.
A teraz czas na film 🙂
Oto proponowany przepis (za wielkiezarcie.com):
Składniki
0,60 kg mięsa wołowego (lub łopatki wieprzowej)
3 cebule
3 ząbki czosnku
0,40 kg ziemniaków
2 zielone papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyzeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego kminku
mąka do zabielenia (?)
1 pomidor
5 łyzek oleju
1 kostka rosołowa
Usmażyć cebulę z zieloną papryką, wlać 200 ml ew. więcej wody, dodać pokrojone mięso, kminek, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy mięso jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, pokrojonego pomidora, kostkę rosołową. Kosteczka ok. 1cm. Ewentualnie dodać trochę mąki do zagęszczenia.
Smacznego!
Aktualna liczba uczestników "Gulaszowego Czwartku" zarejestrowanych na Facebooku: 385