Głóg (Crataegus oxyacantha)
Rodzaj roślin należący do rodziny roślin różowatych. Zalicza się do nich ok. 200 gatunków. Najbardziej znany to głóg dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Głóg występuje w całej Europie, Afryce Północnej i Azji. Jest rośliną ozdobną w wielu parkach i ogrodach. Rosnie równiez dziko na skraju lasów, przy drogach i na polach. Jest to ciernisty krzew o połyskujących gałązkach, liście ma ząbkowane lub klapowane. Kwiaty białe lub różowe zebrane w wielokwiatowe kwiatostany, owoce czerwone.
W Polsce występują dwa gatunki głogu: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Kwiaty zbiera się w maju, na początku kwitnienia zaś owoce we wrześniu i na poczatku pażdziernika.
Nazwa – Crataegus – pochodzi z języka greckiego, gdzie kratos oznacza siłę, zaś agein dostarczać.
Głóg znano i ceniono od zamierzchłych czasów, lecz nie wiadomo kto i kiedy wykorzystał go do celów leczniczych. Starożytni Grecy prawdopodobnie znali wzmacniające serce działanie głogu, ale bliższa prawdy jest inna wersja. Drewno głogu jest bardzo twarde, więc Grecy produkowali z niego narzędzia, a z owoców wódkę.
Zarówno owoce głogu, jak liście i cały kwiatostan zwiększają ukrwienie serca.
Kwiatostany głogu zawierają głównie flawonoidy. Flawonoidy są to substancje, które pełnią podstawową rolę w podtrzymywaniu serca w zdrowiu. Występują również w liściach brzozy, nasionach kasztanowca, zielu skrzypu polnego. Głóg zawiera ponadto najważniejsze flawonoidy, takie jak: rutozyd, hiperozyd, ramozyt.
Źródło: http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/glog.html