Do najzdrowszych sposobów żywienia należy dieta śródziemnomorska.
Po wieloletnich badaniach stwierdzono ,iż promowanie diety śródziemnomorskiej może pomóc w profilaktyce otyłości, choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy, miażdżycy. Zalecana jest też dla osób borykających się z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu.
Podstawą diety powinny być warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty zbożowe, ryby i owoce morza, oliwa z oliwek oraz umiarkowane spożywanie alkoholu do posiłku (najkorzystniejsze czerwone wino) . Wyżej wymienione produkty uznano za prozdrowotne składniki diety śródziemnomorskiej.
Mięso, mleko i produkty mleczne przyjęto jako składniki prawdopodobnie niekorzystne w diecie i zalecono ich umiarkowane spożycie.
Spożycie tłustych ryb w diecie ma bardzo korzystne działanie i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy. Jedzenie chudych ryb takiej roli już nie spełnia.
Należy unikać smażenia w wysokiej temperaturze. Oliwy do smażenia nie używać powtórnie. Warzywa gotować na parze lub w wodzie. Zaleca się także spożywanie od 3 litrów wody mineralnej nie gazowanej oraz unikania stresów .
Dieta ta powinna być naszym sposobem na życie a nie chwilowym kaprysem. Odpowiednio zbilansowana dieta i stosowanie się do wytycznych WHO pozwala cieszyć się dłużej dobrym zdrowiem oraz pięknym wyglądem.
Zachęcam do wymiany doświadczeniami. Może jakieś propozycje pysznych i zdrowych potraw?