1. Jedz 4-5 posiłków dziennie. Częste jedzenie oznacza rozłożenie porcji tak, że posiłki są mniejsze, niż przy tradycyjnym żywieniu 3 razy dziennie. Dzięki temu organizm otrzymuje regularną dawkę energii i witamin, a przy okazji sprawniej radzi sobie z trawieniem.
2. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę musi być bogata w warzywa i owoce. Sięgaj zwłaszcza po warzywa gotowane, domowe przetwory, mrożonki i kiszonki.
3. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę mówi, że ciepłe śniadanie to podstawa. Zupa, kasza jaglana lub inne rozgrzewające i sycące danie doda ci sił i sprawi, że wyjście z domu w chłodny dzień nie będzie tak nieprzyjemne. Wybieraj produkty zbożowe, które dostarczą ci błonnika, witamin i magnezu.
4. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę to także zupy warzywne, także kremy.
5. Dieta rozgrzewająca na jesień i zimę: ciepłe napoje. Zamiast czarnej herbaty i kawy sięgnij po herbaty ziołowe (z czarnego bzu, malin, lipy), najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub miodu.
6. Nie żałuj sobie czosnku i cebuli. Wśród innych dodatków do potraw warto pamiętać o pieprzu cayenne, chrzanie, musztardzie, pietruszce i imbirze.
7. W diecie jesienno-zimowej ważną rolę odgrywa witamina C. Znajdziesz ją w brokułach, kalafiorze, czerwonej papryce, pomidorach, grejpfrutach, mandarynkach oraz w kiszonej kapuście (pamiętaj, że cytrusy mają właściwości chłodzące!).
Aby wzmocnić odporność w trakcie chłodnych miesięcy nie unikaj spacerów – pół godziny wystarczy, aby się dotlenić i poprawić nastrój dzięki odrobinie słońca. Kondycję i samopoczucie doskonale poprawią także regularne ćwiczenia.